Eltinghs perfecte slot aan defecte carrière

HARTFORD (ANP) - In zijn allereerste partij, als kleine knaap, stond Jacco Eltingh ver voor. Vader Jaap glom van trots, ging het clubhuis in en gaf alvast een rondje. Na een tijdje ging hij, toch wat ongerust, kijken waar zijn zoon bleef. Die stond nog op de tennisbaan, had de riante voorsprong uit handen gegeven en verloor.

In zoonliefs allerlaatste partij als prof, bleef vader Jaap zitten waar hij zat. Hij glom van trots. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen gisteren, in Hartford, het WK voor dubbels. Een weekje tennis in Connecticut leverde hen bijna een half miljoen gulden op. Ditmaal waren de rondjes terecht. En op kosten van Jacco Eltingh, die met pensioen ging.

Een perfect slot, van een perfecte week, van een perfect jaar. In de finale versloegen Eltingh en Haarhuis Mark Knowles en Daniel Nestor. Vijf overwinningen in vijf dagen. Negen van de dertien toernooien die de Nederlanders dit jaar speelden werden gewonnen, slechts vier potjes werden ingeleverd. “Echt, ik ben opgelucht dat het voorbij is. Nee, emotioneel ben ik niet. Dit is een perfect afscheid.”

Zonder vrouwen, zonder familie, zonder vrienden. Gewoon Eltingh/Haarhuis en coach Alex Reijnders. Alleen vader Jaap wilde na de eerste ook de laatste partij van zijn zoon zien. “Dit moest niet een familie-uitje worden, geen sentimenteel gedoe. Paul en ik waren hier gewoon om vijf dagen te beuken. Om wereldkampioen te worden.” Op en top topsporters. Tot en met de laatste dag.

Het perfecte slot aan een defecte loopbaan. De vut'er is pas 28 jaar, de vier jaar oudere Haarhuis gaat nog gewoon door. Eltingh kreeg begin 1996 last van een chronische knieblessure en wilde die gewrichten niet helemaal aan puin tennissen. “Ik wil later gewoon met mijn zoontje in de tuin kunnen voetballen.” Hij krijgt er tijd genoeg voor en de tuin is ook groot genoeg.

Eltingh verhuisde als eerste Nederlandse tennisser terug van Monte Carlo naar 'huis'. Hij trof een regeling met de belastingdienst en kocht een villa bij Epe, midden in de bossen. “Ik had ook boswachter kunnen worden”, zei hij jaren geleden al. Nu heeft hij zijn eigen landgoed, met een oprijlaan zo lang als zijn imposante erelijst (vier titels in het enkelspel en 44 in de dubbel).

Het wordt tijd voor boodschappenlijstjes in plaats van erelijsten. Babysitten in plaats van bodyguards. Luiers omdoen in plaats van in de watten gelegd worden. Voorlopig is hij even huisvader, lekker in de buurt bij vrouw Hellas en zijn begin september geboren zoon Lars. “Maar echt tijd voor een jaartje niks is er niet. Want nu word je nog gevraagd omdat je bekend bent. Daar moet je van profiteren.” En dus heeft hij in zijn agenda al wat “zakelijke afspraakjes” staan.

Eltingh voelt wel wat voor 'televisiewerk'. Commentaar bij tenniswedstrijden. Hij liep al stage bij Eurosport. “Maar ik wil niet al die toernooien langs reizen. Dan had ik net zo goed kunnen blijven tennissen.” Voor zijn luxe hobby, de beursvloer, krijgt hij wat meer tijd. “Sinds mijn zeventiende ben ik al geïnteresseerd in opties. Toen was het nog een spelletje, nu is het serieuze business. Met mijn financiële BV ga ik zeker verder.” En hij begint een managementbureau in tenniszaken. Het benodigde zakcentje heeft hij op de tennisbaan wel bijelkaar geslagen. Met Haarhuis sloeg hij vanaf augustus 1992 in totaal 6 047 744 dollar aan prijzengeld bij elkaar. Dat is bijna zes miljoen gulden de man. Als enkelspeler verdiende Eltingh er nog zo'n vier miljoen gulden bij. En dat is alleen prijzengeld.

Maar vrouw en kind gaan voor. Golf, de tuin, de bossen, de nieuwe hond. Op het verlanglijstje staan nog paarden en een koets. “Echt, over mij hoeft niemand zich zorgen te maken. Ik val niet in een zwart gat. Ik heb al de nodige banen aangeboden gekregen. Maar ik stap niet in iets van negen tot vijf. Doe alleen wat ik leuk vind.”

In Hartford vertrouwen zijn collega's het niet echt. “Hij stopt heus niet, het is gewoon een publiciteitsstunt”, zei rivaal Woodbridge. “Ik ben bang dat-ie terugkomt. Jacco is een aardige jongen, maar we zouden blij zijn als hij echt stopt. We hebben zoveel van hem verloren”, grapte Knowles. “Ik heb gehoord dat hij als een echte Hollander tulpen gaat kweken”, zei Leach. “Niemand gelooft het, niemand begrijpt het. Dat zegt genoeg over de oppervlakkigheid waarmee we met elkaar omgaan. Je vertelt elkaar geen persoonlijke dingen”, zo reageerde Eltingh.

Afscheid als nummer één van de wereldranglijst, als wereldkampioen ook. “Mooier kan het toch niet? Dit is een einde om van te dromen. Zo stoppen geeft een beetje het idee van 'het laatste woord hebben'.” En dat had-ie graag. Altijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden