Elteedee, hulde aan zo'n man

Er is wel eens gelachen om de gedragingen van de wielrenner Laurens ten Dam. Men vond (vindt) hem een soort Catweazle op de fiets, een lekkere vrije geest die conventies aan zijn laars lapt en doet wat hij, binnen de strakke lijnen van het peloton, mag en kan doen.

Doe je ogen dicht en je ziet het hoofd van Ten Dam met een vuil stuk verband eromheen gewikkeld. Hij heeft zojuist een bocht gemist en heeft, in een freaky val, zijn neus zo'n beetje van zijn hoofd gereden. Een normaal mens zou de boel in een ordentelijk ziekenhuis laten opknappen, maar hij fietst door. Je ziet wilde haren, een baard van dagen, een bezwete en vooral bebloede kop en ergens aan de einder daagt het idee: dit is gekkenwerk.

Een paar dagen later blijkt dat gekkenwerk wel weer mee te vallen; de neus blijkt wonderwel op het hoofd te passen en van het afzichtelijke beeld van een verwrongen hoofd blijft een lachende kop over. Met vooral priemende ogen.

Laurens ten Dam: een mens om van te houden.

Er zijn wielerkenners die zeggen dat hij verkeerde wielerhersens heeft. Demarreert op het verkeerde moment, remt te laat, rijdt door de slag heen, rijdt uitlooppogingen pardoes overhoop en komt amechtig op korte achterstand op de koplopers binnen. Hij gulpt dan water naar binnen, lacht, veegt snot, zweet, vuil en weet ik wat van wangen en blijkt ook nog lachende ogen te hebben. Hij zegt dat hij zich vandaag helemaal uit de naad heeft gereden en hij spuugt nog wat aarde terug op de plaats.

"Hoeveel achterstand had ik?" vraagt hij. Iemand van de omstanders zegt: 'een kleine minuut'. Hij lacht: "Dan heb ik vandaag heel goed gereden." Vervolgens drinkt hij een blikje leeg, boert hoorbaar en vraagt waar het rennershotel is. Als hij wegpeddelt kijkt iedereen hem na met iets van "dit is toch wel een bijzondere renner".

Kijk naar het algemeen klassement van de Vuelta van dit moment en constateer dat deze bijzondere renner negende staat. Een plaats boven de vooraf bedachte toprenner van Rabobank, Bauke Mollema.

Hoe je, na goed anderhalve week rijden, ook tegen de Vuelta aankijkt, je kan toch niets anders doen dan deze bijna zonderling een geweldig compliment te geven.

Wat nou zonderling? LtD is gewoon zichzelf. Hij fietst in de aanval, hij sneuvelt soms in zijn ongebreidelde aanvalslust, hij verliest in grote etappes stukken van een minuut, maar... kijk goed, hij staat gewoon in de top-10. Gisteren de tijdrit... ook daar behoorde hij bij de besten. Gewoon omdat hij weer volle bak ging. Hij, de bijna vleesgeworden aanvaller, de eenling in een peloton boeven en boefjes, de warwinkel, de vrije geest... hij staat gewoon negende.

Voor het handboek LtD is het handig de volgende dingen te weten: hij werd geboren in een dorpje dat Boterdiep heet. Zijn ouders woonden op een woonboot. Hij bezocht het gymnasium in Alkmaar en kon toen al een beetje fietsen. De eerste profkoers die hij won heette de Ronde van Olympische solidariteit, hij begon bij Rabobank, maar zocht het avontuur bij de wankele ploeg van de Bankgiroloterij, later bij Shimano-Memory en nog weer later bij het snel ontmantelde Unibet.

In 2008 kwam hij terug bij Rabobank. Hij rijdt (reed) in een bakbeest van een Amerikaanse auto die één op één emmer doet. Een wagen waar hij matrassen in legde, dan was het meteen ook zijn hotel.

Hij is ongelofelijk leuk om mee te kletsen, aardig, intelligent, heeft interesse in van alles en is dus... ja, hij is een atypische wielrenner. Velen die het vak denken te kennen, schudden het hoofd als hij langskomt: de conservatieve wielerwereld snapt niets van zo'n vrije geest.

Ik zou er heel wat voor over hebben een groot televisieportret over hem te maken. Ik voorspel een bijna cultfilm met absurde delen, vol humor, een tikje 'film noir', maar ook om over na te denken en mee te lachen. Wat er verder ook gebeurt: LtD (elteedee) staat negende. Hij vecht als een leeuw en is een genoegen om naar te kijken.

Ik geef toe, een heel peloton van dit soort karakters is wat veel, maar laat de Nederlandse wielersport en laat vooral ook de Rabobankploeg zeer tevreden zijn met de manier van rijden van deze man. Hij geeft de ploeg kleur en dat is niet oranje, maar elteedee.

Hulde aan zo'n man.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden