Elsevier: buitenlandse koper biedt miljard voor Dagbladunie

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Niet de combinatie Telegraaf/Wegener/ABN Amro, noch PCM (onder meer Trouw, de Volkskrant en Het Parool) maar een buitenlandse uitgever wordt de nieuwe eigenaar van de Nederlandse Dagbladunie. Dat voorspelt bestuurder P. Vlek van Reed Elsevier, het concern dat NDU wil verkopen.

Volgens Vlek zou de onbekende buitenlandse koper bovendien minstens een miljard gulden voor NDU willen betalen. Analisten hielden het er tot nu toe op dat PCM of De Telegraaf c.s. 700 tot 800 miljoen zou overhebben voor de NDU, waartoe naast het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad ook het Rotterdams Dagblad behoort. Als Reed Elsevier niet meer dan 700 miljoen aan de NDU overhoudt, gaat Vlek “wel wat anders doen”, zo zegt hij zelfverzekerd in het Algemeen Dagblad van zaterdag. Dat een buitenlander zo veel voor NDU zou willen betalen, komt volgens hem omdat het overnemen van deze krantenuitgeverij nog de enige kans is voor buitenstaanders om “op de Nederlandse markt in te breken”.

Het vraaggesprek met Vlek vond overigens plaats nog vóór het eerste bod formeel was ingediend. Vrijdagmiddag lieten de Nederlandse uitgevers Telegraaf en Wegener (samen met bank ABN Amro) en PCM (met hulp van bankverzekeraar ING) weten serieuze belangstelling voor de NDU te hebben. Namen van buitenlandse uitgevers zijn nog niet gevallen, Vlek spreekt van Britse en Duitse belangstelling.

Een van de Britse uitgeverijen die mogelijk iets met NDU zou willen, zou Pearson kunnen zijn, die onder meer de Financial Times bezit. Tot 1992 hadden Elsevier (toen nog zonder Reed) en Pearson enige tijd een belang in elkaar. Er waren zelfs al plannen om NRC Handelsblad een roze katern te geven (de Financial Times wordt op roze papier gedrukt). Pearson heeft vorige week een belang in de Britse satellietzender BSkyB verkocht en ontvangt daarvoor maximaal 1,45 miljard gulden. De helft van dat geld wordt besteed aan de aankoop van een Amerikaanse maker van tv-series, met de overige ruim 700 miljoen gulden kan Pearson nog iets anders leuks doen. Volgens de Britse Daily Telegraph zou Pearson echter al in juli hebben gemeld geen interesse te hebben in onderdelen van Reed Elsevier.

Diezelfde Daily Telegraph zou ook zelf de Britse uitgever kunnen zijn waarover Vlek praat. De krant is in handen van het Canadese Hollinger, een concern dat wereldwijd inmiddels enkele honderden kranten bezit. Topman David Radler maakt er geen geheim van “nog wel een paar goede kranten aan zijn stal te willen toevoegen”.

- Pagina 4: Opsplitsing wekt verzet Reed Elsevier lonkt naar Reuters

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden