Elsbeth Louis

Deel vijf is er. Harry Potter and the Order of the Phoenix. De fans hebben er drie jaar op moeten wachten. Vrijdag na middernacht zullen de eerste Engelstalige exemplaren over de toonbanken gaan. In november verschijnt de vertaling van Wiebe Buddingh' bij uitgeverij De Harmonie. Elsbeth Louis van de uitgeverij over Harry Potter.

Femke Rongen

De Nederlandse vertaling van deel 5 komt pas in november uit. Waarom dan pas?

Het manuscript wordt pas zaterdag aan de buitenlandse uitgevers gegeven. Het boek telt maar liefst 38 hoofdstukken. Gezien de omvang hebben we zeker enkele maanden nodig om het te laten vertalen. Harry Potter en de Orde van de Feniks zal de tweede helft van november in de winkels liggen. Het leek er onlangs even op dat deel vijf was uitgelekt op internet. Maar dat bleek gelukkig een verzonnen versie te zijn.

De eerste zinnen van het boek staan wel op internet, toch?

Ja, klopt. 'De warmste dag van de zomer tot dusver liep teneinde en de grote, vierkante huizen aan de Ligusterlaan waren in een slaperige stilte gehuld... Er was maar één persoon buiten: een tiener die plat op zijn rug in een bloembed voor nummer vier lag.'

Heeft de uitgeverij De Harmonie een vast contract voor de rechten van het boek?

Nee, geen enkele buitenlandse uitgever beschikt automatisch over de rechten van alle zeven delen. Per deel wordt telkens een nieuwe overeenkomst gesloten. We hebben een prettige relatie en we verkopen uitstekend in Nederland, dus dat zit wel goed.

Komt er dit jaar ook weer een Harry Potter feest?

Ja. Net als bij het verschijnen van deel vier, 'De Vuurbeker', zullen er dit jaar ook weer nachtelijke openingen en ontbijten bij boekhandels komen, die wij gaan ondersteunen. We hebben met opzet gekozen om geen centrale presentatie te organiseren. Daar is de belangstelling te groot voor. Dan zouden we kinderen moeten teleurstellen. En dat willen we natuurlijk niet. We willen zoveel mogelijk kinderen betrekken bij de feestelijke presentatie.

De afgelopen jaren was er een behoorlijke hype rond Potter. Gaat dat opnieuw gebeuren?

Als je kijkt hoeveel aandacht deel vijf in de Verenigde Staten en Engeland momenteel krijgt, denk ik dat 'het Harry Potter fenomeen' nog jaren zal voortduren. Ook in Nederland. De boeken blijven zo populair door de goede kwaliteit, denk ik. De film was daar weer een gevolg van. In Nederland zijn er al meer dan 3 miljoen verkocht. In juli dit jaar verschijnt zelfs het eerste deel in het Latijn.

Bent u zelf een Potter-fan?

Ik heb de vier bestaande delen met enorm veel plezier gelezen. De humor in de verhalen vind ik ongeëvenaard, net als de fantasie van de auteur. Deel vijf ga ik zeker lezen. Het belooft weer spannend te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden