Eloi Youssef 'Mijn leven rock-'n-roll? Nee, het is hard werken en vroeg op'

"Ik heb nog nooit iemand ontmoet die net zulke bizarre, surrealistisch dromen heeft als ik heb. Laatst droomde ik dat er dinosauriërs meededen aan Henny Huismans 'Mini-playbackshow'. Ze zongen in van die echoënde speelgoedmicrofoons. Ik droomde ook dat ik met Angela Groothuizen aan het vechten was, omdat zij me vertelde dat ze in Madurodam woonde en ik vond dat ze haar achternaam daarom niet waarmaakte.

Ik had dat soort dromen als kind al. In een ervan was heel Bunnik, waar ik toen woonde, geel. Er liep een vampier met een geweer rond en iedereen die hij neerschoot veranderde in een baby.

Wat deze dromen betekenen, weet ik niet. Ik heb veel fantasie en zit vaak in mijn eigen wereldje, misschien is dat het. Thuis kan ik in mijn eentje hele verhalen zitten verzinnen. Achter de piano of met de gitaar schrijf ik er dan melodieën, soundtracks bij.

Ik heb het altijd fijn gevonden om buiten de lijntjes te kleuren, om vrij te denken. Ik weet nog dat ik als kind op mijn viool met veel moeite een stukje Mozart van bladmuziek kon spelen. Daarna speelde ik het uit mijn hoofd en maakte er mijn eigen versies van, dat ging veel beter.

Ik experimenteerde ook met Arabische melodieën, waarin andere tonen gebruikt worden dan in westerse muziek. Die pikte ik op als we in Egypte op bezoek waren bij familie van mijn vader. Hij is lang geleden naar Nederland gekomen, omdat hij hier als ingenieur meer kon verdienen dan in Egypte. Hij wilde een universitaire studie voor zijn jongste broer kunnen betalen. Hier kwam hij mijn Friese moeder tegen. Ik ben vrij Nederlands opgevoed, ik kan geen Arabisch spreken. Maar de Egyptische muziek heb ik wel meegekregen.

School was niks voor mij, ik vond het saai, wilde liever andere dingen doen. Vooral op de middelbare school spijbelde ik veel. Ik sliep graag uit, ging dan met wat vrienden en een krat bier het bos in en maakte muziek met een vriend die rapper was. Via hem ben ik destijds in contact gekomen met de leden van Kensington, de band die toen nog Quad heette.

Toen ik hoorde dat hun gitarist ermee zou stoppen, heb ik net zolang gezeurd tot ik hem mocht vervangen. Ik heb mijn havo nog gehaald, maar verder studeren zag ik niet zitten. Ik wilde mijn jongensdroom om rockster te worden waarmaken. Inmiddels weet ik dat zanger-gitarist van een band zijn minder rock-'n-roll is dan ik vroeger dacht. Het is een baan van meer dan veertig uur en ik moet vaak vroeg op. Maar dat vind ik juist wel fijn, daardoor ben ik volwassen geworden. En het is het leukste werk dat ik kan bedenken."

Eloi Youssef (26) is zanger-gitarist van rockband Kensington, die op 5 mei per helikopter de bevrijdingsfestivals aandoet in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden