'Ellende vergroot door actiegroepen'/Bijlmerramp

AMSTERDAM - Er is een strijd ontstaan tussen de actiegroepen van slachtoffers van de Bijlmerramp en de wetenschappers van het Academisch medisch centrum in Amsterdam over de aard van de klachten. “Zij verergeren de ellende van de slachtoffers.”

Dat verwijt co"rdinator C. IJzermans de actiegroepen van rampslachtoffers. “Zij profiteren van de ellende van de slachtoffers,” meent de socioloog. “Spreken zij nog wel namens die mensen?”

IJzermans was co"rdinator van de wetenschappers die gisteren rapporteerden over de gezondheidsklachten. Over de actiegroepen zoals de Stichting Visie en advocaat Van der Goen, die 85 Bijlmerslachtoffers zegt te vertegenwoordigen, heeft IJzermans weinig goeds te zeggen.

“Advocaat Van Goen was gisterochtend vroeg al op de radio met een reactie op ons rapport. Enkele uren later kwam hij het hier ophalen.”

Ook het Kamerlid Van Gijzel, die gisteren in lijn met de actiegroepen pleitte voor lichamelijk onderzoek krijgt van IJzermans een onvoldoende. “Hij praatte over het onderzoek op basis van twee A4-tjes. Ik zal hem het hele rapport toezenden in de hoop dat hij het leest en dan minder oppervlakkig pleit voor lichamelijk onderzoek van de getroffenen. Lichamelijk onderzoek heeft geen zin en kan de schade bij de slachtoffers alleen maar vergroten. Ongericht zoeken is gewoon te riskant en leidt tot niets. Bovendien is al 85 procent van de mensen die zich hebben gemeld onder medische zorg.”

IJzermans heeft bij veel bellers gemerkt dat zij reële klachten ten onrechte aan de neergestorte Boeing toeschrijven. “Als je voor de ramp al kanker had of pas twee jaar later, dan weet je bijna zeker dat je te maken hebt met 'toeschrijven' van een situatie aan een oorzaak die er niets mee te maken heeft.”

De socioloog is negen maanden beziggeweest met het co"rdineren van het onderzoek, waaraan behalve het Academisch medisch centrum in Amsterdam (AMC) ook het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg heeft meegedaan.

“Er is een grote groep die in onze ogen last hebben van een posttraumatische stress-stoornis. Die mensen kunnen geholpen worden door psychiaters. Maar dan moet men wel over de drempel heen. Veel mensen zijn bang voor een psychiatrisch etiket. Een groep klaagt over moeheid en zwakheid.”

“Die groep is groot en ik wil dat niet als een kleinigheid afdoen, maar er valt heel weinig aan te doen, wanneer je de psychiatrie wilt ontlopen. Het zijn bovendien klachten die bepaald niet verminderen wanneer de pers elke keer de zaak weer oprakelt. Concentratiestoornis is heel wat concreter. Die komt onder meer voor bij mensen die al zes jaar schrikken van elk vliegtuig dat overkomt.”

De artsen van het AMC kondengeen grootste gemene deler in de klachten ontdekken. De gemelde afwijkingen wijzen ook niet op aandoeningen die veroorzaakt kunnen zijn doordat men in contact is geweest met al dan niet verarmd uranium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden