Ellende Syrië zelf veroorzaakt

Waarom leeft het lot van Syriërs hier zo weinig? Het helpt volgens lezers niet dat in Syrië volwassen mensen het land vernietigen; maar humanitaire hulp blijft wel geboden.

WILMA KIESKAMP

Eigen land vernietigen
Het maakt verschil of er hulp wordt geboden aan mensen die slachtoffer zijn van een natuurramp of mensen die slachtoffer zijn in een land dat zichzelf vernietigt in een burgeroorlog. Het verschil zit hem in een deel eigen verantwoordelijkheid. In Syrië vernietigen volwassen mensen het eigen land. Ze willen niet met elkaar praten, maar beschikken blijkbaar over een onuitputtelijke hoeveelheid geld om nieuwe wapens aan te schaffen. Daarnaast zijn er landen, onder andere Rusland, die de oorlog gaande houden door wapens te verkopen aan de diverse partijen. Er zijn zo veel kansen om een eind aan de burgeroorlog te maken, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid zo'n kans te grijpen. Ik denk niet dat we (de westerse wereld) ons hierover schuldig moeten voelen. Het is ondoenlijk om als burger steeds maar weer (financiële) hulp te bieden aan landen die zelf niet eens de intentie hebben een eind te maken aan alle ellende die ze zelf veroorzaken, en als landen die wapens verkopen geen halt wordt toegeroepen.

Harmen Hart Amsterdam

Angst voor islam
Syriërs staan bij Nederlanders synoniem voor aanhangers van de islam. Het merendeel van de Nederlanders ziet de islam als de grootste religie ter wereld en heeft angst voor overheersing. Het christendom is echter wereldwijd de grootste religie en zal dat vooralsnog blijven. De angst voor de islam wordt versterkt door de meer dan overdadige aandacht in de media, de stigmatisering door de populistische politiek en vooral de onbekendheid met de islam. Ook de politiek, van regerings- en oppositiepartijen, lijkt weg te kijken van de nood van mensen uit de moslimwereld. Vluchtelingen in nood zijn niet anders dan onze eigen burgers. Zij dienen in de meest basale behoeften geholpen te worden, er dient een vangnet te zijn. Vaak tijdelijk, want het eigen land blijft altijd trekken.

Aad Hofland Aalsmeer

Godslastering
Waarom is er zo weinig publiciteit meer rond Syrië? Omdat we menen er niets aan te kunnen doen. Politiek gezien is het noodzakelijk dat er een vredesconferentie komt waaraan ook Iran deelneemt. Humanitair kunnen wij storten op bijvoorbeeld giro 999 van Stichting Vluchteling of giro 881 van het Rode Kruis. Een paar honderd Syriërs meer naar Nederland halen lost niets op. Wanneer mensen van buiten Syrië aan deze oorlog willen deelnemen uit religieuze motieven, moeten zij bedenken dat een godsdienstoorlog een godslastering is.

G. den Dulk Wassenaar

Uitersten
Twee uitersten die staan beschreven op twee achtereenvolgende pagina's (Trouw, 23 december). Het nieuwe Meander-ziekenhuis in Amersfoort. Een grootscheepse verhuizing, met begeleiding van motorpolitie. Voor elke patiënt een eigen kamer met douche en toilet. Met uitzicht naar buiten. Goed voor de rust, de hygiëne en privacy. Een pagina ervoor het artikel over de containerhospitaaltjes in Syrië. Met slechts een dun wandje tussen de 'verloskamer' en een andere ziekenkamer. Je mag na een bevalling of miskraam maar een paar uur blijven. Als je geluk hebt, krijg je een schoon laken, en hoef je niet op het met bloed besmeurde bed van je voorgangster te liggen. Ik las het met schaamte.

Lia Groeneveld Hellevoetsluis

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden