ZelfgemaaktPoppenwinkel Coloured Goodies

Ellen Brudet (52) maakt voor alle kinderen een pop die op ze lijkt

Ellen Brudet.

Ellen Brudet (52) wenst ieder kind een pop toe om zich in te herkennen. Ook een kind met een wijnvlek of de huidaandoening vitiligo.

In poppenwinkel Coloured Goodies is geen standaard witte babypop te vinden. Ellen Brudet, zelf kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, staat in haar winkel in Amsterdam-Noord. Ze draagt een zwart T-shirt met in witte letters: ‘Dream like Martin’ en ‘Challenge like Rosa’. Zo’n honderd paar grote ogen kijken de winkel in. Van donkere poppen met afrohaar en kunstig gevlochten braids tot poppen met een hoofddoek. Maar ook poppen met albinisme of bezaaid met sproeten. Ze staan in jurken en in kleurige kleding opgesteld en dragen namen als Kymora, Cherelle en Jayden.

De moeder van Brudet zocht lang geleden stad en land af naar een donkere pop voor haar dochter. Toen ze eindelijk een mooi exemplaar had gevonden was de reactie van de jonge Ellen: ‘Ik wil die pop niet, ik wil een barbie.’ Mijn moeder heeft er ontzettend veel verdriet van gehad, zegt Brudet. “Ze heeft altijd tegen mij gezegd hoe mooi ik was. Maar het drong niet tot mij door, ik wilde ook blauwe ogen. ‘Ben je helemaal betoeterd’, zei mijn moeder dan.”

Met haar poppen wil Brudet kinderen de herkenning geven die in de standaard speelgoedwinkel nog altijd vaak ontbreekt. De gepersonaliseerde pop is hét handelsmerk van Coloured Goodies. Zeker nadat de Amerikaanse rapper The Game een foto van zijn dochter met een vitiligo-pop (vitiligo is een huidaandoening waarbij de pigmentcellen verdwijnen) van Coloured Goodies op zijn Instagram had geplaatst.

Handgemaakt

Ruim 450.000 likes kreeg de foto. Voor Brudet betekende zijn post haar doorbraak en zo’n 12.000 extra volgers. “Ik loop door die foto van hem nu al anderhalf jaar over wolken”, lacht ze. Poppenmaker Corina Klaassens (51) knikt. Brudet omschrijft haar als ‘de artiest’. Klaassens komt een bestelling afgeven. Urenlang heeft ze met een mini-kwastje en speciale gifvrije verf gewerkt aan een meisjespop met een grote moedervlek midden in het gezicht. Ze laat een foto zien van een meisje uit de Verenigde Staten en van het eindresultaat. Zelfs het gehaakte rode pakje van het meisje is heel precies nagemaakt.

Beeld TR BEELD

Een heel team werkt voor Brudet samen aan het eindresultaat: zo is er iemand die het haar verzorgt, en iemand die de kleding van de kinderen namaakt. Eigenlijk alleen de poppen komen uit de fabriek, benadrukt Brudet. Een kind zonder bijvoorbeeld een deel van een arm of been kan ze helaas nog niet helpen aan een eigen pop.

Brudet is naar de kleine opslagplaats gelopen achter in de winkel. In plastic bakken worden hier poppenkleren opgeslagen: Nelson (Mandela) en Malcolm (X) zitten in één bak. Brudet: “Pas was er een meisje in de winkel van een jaar of zeven. Zij rende naar een pop en riep uit: ‘Kijk mama, die pop lijkt op mij!’ Op zo’n moment hebben wij ons doel bereikt.

Meer info: www.colouredgoodies.nl 
De winkel is te bezoeken in Amsterdam-Noord: Van der Pekstraat 75hs. 

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden