In memoriamElla Vogelaar (1949 - 2019)

Ella Vogelaar is voor altijd verbonden met haar krachtwijken

Ella VogelaarBeeld ANP

Oud-minister Ella Vogelaar is maandag op 69-jarige leeftijd overleden. Vogelaar leed al langer aan zware depressies en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt, zo maakte haar partij, de PvdA, gisteren op verzoek van haar partner bekend.

Vogelaar was minister in het vierde kabinet-Balkenende, nadat ze eerder vicevoorzitter was van de FNV en een poging deed voorzitter te worden van die vakbond. In het kabinet nam zij de portefeuille voor haar rekening (wonen, wijken en integratie), die volgens de toenmalige partijleider Wouter Bos, deelname van de PvdA aan een coalitie met het CDA moest rechtvaardigen. In het regeerakkoord werd uitgebreid aandacht besteed aan de manier waarop het kabinet wilde proberen achterstandswijken in tal van steden leefbaarder te maken en de bewoners meer kansen te geven. De wijken werden ‘krachtwijken’ genoemd en Vogelaar werd geacht dat beleid uit te voeren.

De voormalige vakbondsbestuurder toonde daarbij een sterke persoonlijke betrokkenheid, maar wist zelfs in haar eigen partij uiteindelijk geen steun te behouden voor haar beleid.

Zij kwam in conflict met Wouter Bos, zelf minister van financiën en in het kabinet werd gesteggeld over de financiering van haar wijkenaanpak. Het conflict leidde uiteindelijk tot haar voortijdig vertrek. Volgens een verklaring van Bos en de toenmalige fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Mariëtte Hamer, had Vogelaar onvoldoende resultaten geboekt en had ze ook te weinig gezag om die resultaten in de toekomst wel te bereiken.

Geruchtmakende confrontatie met GeenStijl

Vogelaar was overtuigd van de mogelijkheden tot integratie van bijvoorbeeld moslims. In een interview met Trouw stelde zij ooit dat de islam uiteindelijk op de lange termijn net als het christendom en het jodendom een fundament zou worden onder de Nederlandse cultuur. Het kwam haar op zware kritiek te staan vanuit de Tweede Kamer. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders stelde in een debat over haar uitspraken: ‘Dat mens is knettergek!’. 

Vogelaar en haar partner Onno Bosma gebruikten de uitspraak van Wilders als titel voor een boek over haar ministerschap. In ‘Twintig maanden knettergek’ keek Vogelaar terug op de twintig maanden dat haar ministerschap duurde.

Wouter Bos sprak al ver voor het kabinet uiteindelijk gevormd werd met Vogelaar over een mogelijk ministerschap. Hij noemde haar één van de weinige geschikte vrouwelijke kandidaten in de partij. ‘Je netwerk is groot, je geniet vertrouwen in uiteenlopende maatschappelijke groepen en je hebt veel bestuurservaring’, aldus Bos destijds tegen Vogelaar. In april 2008, veertien maanden na het aantreden van het kabinet was dat oordeel veranderd. “Ik heb het helemaal met je gehad", zo citeert Vogelaar in haar boek Bos. 

Vogelaar en Bos lagen voortdurend overhoop over de financiering van de aanpak van de krachtwijken, zoals Vogelaar de veertig door haar geselecteerde en aan te pakken achterstandswijken noemde. Het ging weliswaar om een prestigeproject voor de PvdA, maar Vogelaar kreeg van het kabinet daarvoor geen geld mee. Ze moest dat zelf maar vinden. 

De beeldvorming rond Vogelaar was uitgesproken negatief. Mede door haar gebrek aan budget. Vogelaar kon met bijvoorbeeld gemeenten afspraken maken wat ze wilde, de vraag of er geld was kwam steeds opnieuw op. 

Ook bij verschillende kranten en omroepen kon Vogelaar geen goed doen. De confrontatie met verslaggever 
Rutger Castricum van GeenStijl is berucht geworden. 
 Castricum bleef doorzeuren over de vraag of Vogelaar geen spindoctor had en zo nee, of dat niet hoog tijd werd.  Vogelaar trachtte aan de camera te ontkomen, maar Castricum en de door filmende cameraploeg bleven haar achtervolgen. 

Ook de geld verslindende aankoop van het passagiersschip ss Rotterdam door een woningcorporatie en haar vergoelijkende reactie daarop deed haar gezag in de Kamer geen goed.

Praten over suïcidale gedachten kan telefonisch met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24 uur per dag bereikbaar) of 113.nl.

Lees ook:
Ze zijn mooier nu, die vogelaarwijken, dus wonen mensen er met meer plezier

Ze werd ervoor door het slijk gehaald, maar het krachtwijkenbeleid van oud-minister Ella Vogelaar (wonen, wijken en integratie) blijkt tien jaar na dato toch een succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden