Weblog

Elke vijf minuten een bericht van mijn panelen

De nieuwe omvormer van Omnik, met veel leuke extra's. Beeld
De nieuwe omvormer van Omnik, met veel leuke extra's.

Ik moet het maar snel gewoon gaan vinden, want het mag natuurlijk geen verslaving worden. Sinds een dag kan ik elke vijf minuten zien wat mijn zonnepanelen doen. Overal ter wereld.

Zoals ik onlangs al aankondigde, ben ik overgestapt op een nieuwe omvormer. Dat was niet echt nodig, maar ik kreeg het aanbod om tester te worden en die kans heb ik met beide handen aangegrepen.

De Chint-omvormer die ik vorig jaar bij mijn pakket van WijWillenZon kreeg, deed het op zich prima. De opbrengst van mijn panelen zit voortdurend boven het Noord-Hollands gemiddelde, dus dat moet betekenen dat ook de omvormer heel goed (en zuinig) functioneert. Maar de Chint vergat af en toe de totaalstand van de opgewekte stroom. Met een software-update had dat hersteld kunnen worden. Importeur Libra Energy bood me echter aan om in plaats van die update een nieuwe omvormer met wat meer toeters en bellen te testen, een Omniksol 3k-TL.

Rendement
Omnik New Energy is een Duits merk dat zijn omvormers in China laat maken. Ze zijn door Photon vorig jaar een keer als besten getest. In het meest recente testoverzicht van Photon staan ze weliswaar niet meer bovenaan, maar worden ze met een rendement van 95,2 procent nog altijd als goed bestempeld.
Rendement is voor omvormers de belangrijkste eigenschap. Een oude omvormer die 90 procent van de door de panelen geproduceerde energie omzet in stroom die aan het net wordt geleverd, zou mij 250 van de jaarlijks geproduceerde 2500 kWh kosten, oftewel bij de huidige stroomprijs van 22 cent zo'n 55 euro per jaar. De allerbeste omvormer in de Photon-test (van SMA) komt op 98,5 procent. Als de 95,2 procent die Photon noemt voor een Omnik 2 kW-kast ook voor mijn 3 kW-omvormer geldt, loop ik dus per jaar nu 125 kWh mis, 37,50 euro.

Wifi aan boord
Gisteren is de Omniksol aan mijn systeem gehangen en meteen lekker gaan leveren. Het was hier goeddeels zonnig. Het rendement kun je na één dag natuurlijk niet beoordelen. Het oordeel daarover krijgt u over een tijdje, als ik kan zien of ik nu gemiddeld nog hoger dan het Noord-Hollands gemiddelde uitkom of juist iets minder hoog dan met de Chint het geval was.
Wat ik natuurlijk al wel heb bekeken, is wat mijn systeem door de dag heen levert. De omnik heeft een ingebouwd wifi-zendertje dat elke vijf minuten tal van zaken doorgeeft aan een website van Omnik waar ik mijn systeem kan volgen. Zowel op een pc als met m'n iPhone onderweg. Dat is voor een cijferaar als ik een verslavend extraatje...
Ook leuk is dat de ontwikkelingen worden bewaard, zodat ik nu precies kan zien dat het systeem gisteravond om 12 over 9 nog 5 Watt leverde, en daarna niets meer, dat om 14.17 uur het maximum van de dag werd bereikt met 2505 Watt en dat het systeem vanochtend om 2 over half zeven met 10 W aan de nieuwe dag begon.
Het wifi-zendertje vergt op zich natuurlijk stroom. Dom om dat er dus bij te hebben? Ik denk dat het wel meevalt. Omdat het maar eens in de vijf minuten een paar seconden actief is, zal het stroomverbruik nagenoeg nihil zijn. 1 Watt gemiddeld voor stand-by? Dat zou dan 9 kWh per jaar zijn: twee euro. Dat heb ik wel voor de lol van de dienst over.

Schaduw
Een misschien ook heel welkome eigenschap van de Omnik is dat hij standaard is voorzien van twee gescheiden 'ingangen'. Ik zou mijn twaalf panelen kunnen splitsen in twee sets van zes. Dat kan handig zijn omdat een paar panelen in de winter last hebben van schaduw en daarmee nu nog de opbrenst van alle panelen drukken. Als ik de set splits, zullen zes of negen schaduwvrije panelen ongestoord kunnen leveren en heb ik alleen nog wat verlies van de andere zes of drie panelen.
Ik ga dit najaar echter eerst mijn panelen iets anders op mijn dak zetten om het schaduweffect zoveel mogelijk te vermijden. Kijken of dat merkbaar scheelt. Wordt dus vervolgd...

Volg me ook op Twitter, via @VincentDekker4:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden