'Elke SGP'er is vrij om vrouw voor GS af te wijzen'

Een vrouw demonstreert tijdens de Eerste Kamerverkiezingen voor het Torentje op het Binnenhof in Den Haag tegen de vrouwendiscriminatie van de SGP.Beeld anp

Sjaak Simonse, Statenlid voor de SGP in Flevoland, deed vorige week wat zijn partij in zijn provincie al 25 jaar doet: hij stemde tegen de benoeming van een vrouwelijke gedeputeerde. Van het SGP-bestuur mag hij, maar hij had het ook kunnen laten. "Dit is een persoonlijke afweging", zegt SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen. "Hier zijn geen richtlijnen voor." En die komen er ook niet.

In al die 25 jaar is er nog nooit iemand gevallen over het stemgedrag SGP'ers in de provincie. Maar nu de SGP zo in de Haagse belangstelling staat, ligt dat anders. Kijk eens wat voor een club dat is, riep PvdA-leider Job Cohen maandag na de verkiezingen van de Eerste Kamer. Dat is een partij die niet alleen in eigen kring vrouwen van politieke posities weert, maar die er ook tegen is dat ándere partijen vrouwen in de politiek gelijke rechten geeft als mannen. En daarmee willen de liberalen samenwerken?, hoonde hij.

SGP-voorzitter Van Leeuwen doet de opmerkingen van Cohen af als gelegenheidspolitiek. "De PvdA gebruikt dit om bij de VVD zout in de wonden te strooien. Dit wordt uitvergroot om aan te geven wat voor een merkwaardige partij de SGP is."

Simonse liet het vorige week in de Staten - die de gedeputeerden benoemen - bij een korte verklaring, dat de SGP op bijbelse gronden tegen het enige vrouwelijke lid van het college stemde, Anne Bliek-de Jong (VVD). De SGP-er wilde dat standpunt gisteren niet toelichten.

Van het partijbestuur krijgt Simonse bijval noch kritiek. Zolang de afweging gewetensvol is en transparant, is het voor Van Leeuwen goed. Hij verwijst naar de visie van zijn partij, die vrouwen geen rol toestaat 'in het regeerambt'. "Maar dat standpunt willen we niet te vuur en te zwaard inpluggen. Er wordt in de praktijk verschillend mee omgegaan, ook afhankelijk van de rol en positie." Zo heeft de SGP-fractie in de Tweede Kamer bij de verkiezing om het voorzitterschap voor Gerdi Verbeet gestemd. Dat de voorzitter een 'dienende rol' heeft, heeft daarin meegespeeld, aldus Van Leeuwen.

Binnen de partij is er discussie over de vraag of ook van andere partijen verlangd kan worden dat ze vrouwen weigeren op politieke posten. De SGP-jongeren hebben bij voorbeeld 'met verbazing' kennis genomen van het stemgedrag van Simonse. "Ik zou zelf een andere keus hebben gemaakt", zegt Jan-Dirk Nijsink, beleidsadviseur van de SGP-jongeren. "Maar het is wel belangrijk dat mensen dat zelf mogen afwegen. Ik wil hem niet afvallen, en ik zou het jammer vinden als anderen dat wel doen." Nijsink zou het debat graag intern houden. Maar de buitenwereld mag van hem best weten dat het vrouwenstandpunt van de partij intern niet door iedereen wordt gedeeld. Jongeren wijken hierin, zegt hij, niet af van het gemiddelde. Vrouwen zijn niet apart onderzocht.

Op bijbelse gronden

De stemverklaring Sjaak Simonse, Statenlid voor de SGP in de provincie Flevoland, voorafgaand aan de benoeming van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten: "In lijn met hoe we de afgelopen 25 jaar gestemd hebben, menen we ook deze keer tegen de kandidatuur van een vrouw in Gedeputeerde Staten te moeten stemmen. Dit is niet omdat we iets tegen de persoon Bliek hebben, verre van dat, maar omdat we daar als SGP bijbelse gronden voor zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden