Elke ontmoeting met FC Lisse blijft voor Scheveningen een bezoeking

Wedstrijden tegen FC Lisse waren toch al niet het favoriete onderwerp, maar na de uitslag van zaterdag (1-4) zwijgt men er in Scheveningen vermoedelijk liever helemaal over.

Loek Laurman

Het gevoeligst blijft natuurlijk de beslissingswedstrijd uit mei 1997. Drie strafschoppen tegen, een 4-3 nederlaag en geen kampioenschap. De cijfers van dat duel passen uitstekend in het totaalbeeld van de onderlinge confrontaties.

Sinds 1991 stonden ze negentien keer tegenover elkaar. Slechts twee keer zag Scheveningen kans de overwinning naar zich toe te trekken, terwijl FC Lisse zich zaterdag al voor de elfde keer de sterkste toonde.

Het verschil van drie doelpunten doet een kansloze nederlaag voor Scheveningen vermoeden, maar dat is bezijden de waarheid. Trainer Cock Jol stelde in zijn nababbel terecht dat zijn elftal helemaal niet zo slecht gespeeld had.

Eigenlijk had het gewoon wat tegen gezeten. Vooral bij die twee ongelukkige momenten in de eerste helft. Zo had Jos van Rhijn in de vijfde minuut zelf het risico van lichamelijk letsel genomen bij het onderscheppen van een lage voorzet. De mistastende keeper vond dat hij te fel geattaqueerd werd.

Die spelsituatie bracht Lisse het eerste doelpunt, waarna de protesten van de doelman tot de eerste van negen gele kaarten leidde.

De goalie was ook niet zo gelukkig met zijn aandeel in de tweede treffer. Hij zag Haico Herbert over zijn uitgestoken been buitelen, zodat Nick Schnater de toegekende penalty mocht benutten. En voor het overige werd Scheveningen voornamelijk bekwaam uitgecounterd.

Met de nadruk op bekwaam, want er school toch ook wel kwaliteit in de manier waarop Lisse het spel speelde.

Door het plotselinge vertrek van Arne van de Berg naar het Oostenrijkse SV Spittal was Remco van Bemmel naar de positie centraal achter spits Jerrol Linger verhuisd. De wisselwerking tussen het tweetal voegde nog wat verwarring toe aan de Scheveningse defensie, die toch al moeite had om zich staande te houden zonder de geschorste Ron Cramer.

John Blok had zich om een andere reden afgemeld. De aanvallende middenvelder is zo ernstig aan een knie geblesseerd, dat hij vreest de rest de competitie vanaf de zijlijn te moeten volgen. Dat zou dan een nogal abrupt einde aan zijn carrière maken. Volgend seizoen begint hij aan een nieuwe loopbaan. Tenminste, als hij slaagt voor het Diploma Oefenmeester 1. Dan wordt de 32-jarige gymnastiekleraar de opvolger van Cock Jol, die doorschuift naar de positie van technisch coördinator.

Jol juicht die nieuwe constructie toe en heeft grote verwachtingen van de toekomstige samenwerking. ,,John en ik kunnen heel goed door één deur. Het is belangrijk dat Scheveningse mensen de club leiden, want de meest hoofdklassers zie je toch van hun achterban vervreemden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden