Elke maand raken bij Europese vliegreis 360000 koffers zoek

Veel bagage op vliegvelden in Europa raakt zoek. De Nederlandse KLM scoort daarbij het slechtst, maar beter dan een jaar geleden.

Van onze redactie economie

Van de duizend passagiers bij KLM raakt in 17,3 gevallen de bagage zoek. De cijfers zijn bekendgemaakt door de Europese organisatie van luchtvaartmaatschappijen. Koffers raken het minst zoek bij Turkish Airlines en Air Malta.

KLM voert al langer de ranglijst van zoekgeraakte koffers aan, maar de maatschappij zelf relativeert: ,, Het gaat beter dan vorig jaar. Toen raakte op duizend passagiers in 23,2 gevallen de bagage kwijt. Samen met Schiphol pakken we dit probleem aan.” Er is ook een logische verklaring voor de positie van KLM op de ranglijst, zegt een woordvoerder: kleine maatschappijen scoren veel beter dan de groten. Grote maatschappijen hebben veel meer overstappers, en zijn daarom kwetsbaar.

,, Wij zijn in principe beter vergelijkbaar met bedrijven als Air France, Lufthansa en British Airways-, aldus KLM. Maar die doen meer aan binnenlands vervoer, waarbij reizigers vaak alleen handbagage meenemen. Deze passagiers tellen mee in de statistieken, maar het risico dat koffers zoek raken is heel klein.

Bij de Europese luchtvaartmaatschappijen raken op elke duizend passagiers gemiddeld twaalf koffers zoek, zo'n 360000 per maand, zo bleek april, mei en juni. In die periode hebben de luchtvaartmaatschappijen samen 88 miljoen reizigers vervoerd op 940000 vluchten. Volgens de Europese luchtvaartorganisatie wordt de meeste vermiste bagage weer opgespoord en zonder al te veel vertraging bij de eigenaren afgeleverd. Als passagiers langer dan drie weken op hun koffer, rugzak of tas moeten wachten, krijgt die officieel het predikaat ' vermist'. De vergoeding is dan ongeveer 1000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden