Elke fan heeft zijn eigen reden om van David Bowie te houden

Condoleanceregister in het Groninger Museum. Beeld anp
Condoleanceregister in het Groninger Museum.Beeld anp

Een maand geleden opende de tentoonstelling David Bowie is in het Groninger Museum. Vandaag veranderde het museum in een bedevaartsoord voor fans. Het museum is normaal gesproken dicht op maandag, maar de totaal verbijsterde directeur Andreas Blühm zette de deuren open en legde een condoleanceboek neer. Binnen een uur zat de neergezette emmer vol rozen. Correspondent Karin Sitalsing vroeg drie bezoekers wat Bowie voor hen betekent.

'Iedereen zou wel een beetje zoals Bowie willen zijn'
Nee, Pieter Otte (19) komt deze maandag niet speciaal voor Bowie naar het museum. Maar hij bezocht eerder wel de tentoonstelling en noemt de overleden artiest 'een groot icoon'.

Het is die stijl, zegt hij. "Zijn kleding, hoe hij in het leven stond. Hoe hij zich afzette tegen de maatschappij. Alles. Hij spreekt enorm tot de verbeelding. Ik denk dat iedereen wel een beetje zo zou willen zijn. Zou willen dúrven wat hij deed: een heel eigen stijl ontwikkelen die compleet ingaat tegen alles wat de wereld zegt. Hij liet zien dat je niet met de stroom hoeft mee te gaan, dat je kunt doen wat je zelf wil zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Vrouwenkleren aan? Of je verkleden als alien? Het kan eigenlijk niet, maar hij dééd het gewoon."

Pieter, die zelf basgitaar speelt, had niet altijd veel met Bowies muziek, hoewel hij wel van oude muziek houdt is hij geen fan van synthesizers. "Maar als ik dan toch een favoriet moet noemen is dat Space Oddity. Vooral vanwege de clip en hoe Bowie eruitziet. En het nummer zélf zit ook goed in elkaar, zowel vocaal als instrumentaal."

Ik herdenk zijn overlijden, maar nog meer zijn zíjn
Titia Lodewegen (70) aarzelde geen moment, vertelt ze, terwijl ze de zwarte overall met pailletten vastmaakt aan de railing van de Museumbrug. In de zak heeft de kunstenares een zelfgeschreven gedicht gestoken, aan het kledingstuk een paar vingerloze, eveneens bepailletteerde handschoentjes. Een knalgroen vogeltje erbovenop. Een bos rozen ervoor. Een kaarsje. Ze kijkt tevreden naar haar Bowie-monument. "We zijn generatiegenoten", zucht ze. "Ik ben pas zeventig geworden."

De overall droeg ze zelf in de Groninger rock 'n roll scene van de zestiger jaren, vertelt ze, toen je midden in de nacht Herman Brood tegenkwam in de kroeg. Ze kent beelden waarop Bowie iets dergelijks droeg. "Maar dan natuurlijk véél uitbundiger en spectaculairder."

Zelf had ze qua muziek meer met Led Zeppelin en Leonard Cohen. "Maar Bowie was toch écht wel een slag apart. Die stijl, dat uiterlijk... ik was woedend toen hij iets aan zijn gebit liet doen en zo'n ziekenfondsgebitje kreeg. Dat prachtige hoekige was weg. Ik haat die tandarts", lacht ze.

"Ik vond Bowie heel inspirerend. Wat hij de wereld bracht aan kunst, in die grote universele vorm, die zijn sterven ook zo universeel droevig maakt, daarvan mag ik hier in Groningen een speldenprik ervaren. Daarom wil ik hem gedenken. Zijn overlijden, maar nog meer zijn zíjn."

'Dat beeldende, dat extraverte. Hij was een rebel in álles'
Rebel Rebel natuurlijk! Sterker: Wijnand Stomp (57) lievelingsnummer komt as we speak voorbij op zijn telefoon, het schalt uit zijn oortjes. Het is iets uit mijn jeugd, zegt hij, dat nummer. Stomp groeide op in Groningen, en dat rebelse van Bowie trok hem altijd enorm. "Dat beeldende, dat extraverte. Hij was een rebel in álles, in elke kunstuiting."

Stomp maakt zelf muziek en theater, werkt veel met alter ego's, en inderdaad: Bowie wás muziek, theater en alter ego's. "Hoe hij liet zien hoe je out of the box kunt denken, hoe hij alle hoeken en gaten en grenzen opzocht... Bowie is zeker wel een van mijn grote voorbeelden. En mijn broer is helemáál groot fan."

Stomp woont in Haarlem, maar treedt deze maandag toevallig op in Groningen, als onderdeel van een project dat VMBO'ers laat kennismaken met literatuur. Hij was al onderweg, hoorde het nieuws in de trein. "Ik ga nu natuurlijk mijn optreden beginnen met een nummer van Bowie. Het heeft me wel gepakt zeg. Heel droevig en onverwacht, hoe hij ook heeft stilgehouden dat hij ziek was. Aan de andere kant, dat past ook wel weer bij hem."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden