Elke dag weer op zoek naar een tien

JAN-CEES BUTTER

Hoge bomen vangen veel wind. Peter Blangé (52), die in februari aantreedt als prestatie- en innovatiemanager bij voetbalbond KNVB, weet wat het is om weerstand te krijgen. Dat loopt als een rode draad door zijn leven.

In zijn carrière als actief volleyballer, die Blangé bekroonde met olympisch goud in 1996, botste de spelverdeler geregeld. Bekend zijn z'n clashes met toenmalig bondscoaches Joop Alberda en Toon Gerbrands, de huidige directeur van PSV, die in 1998 - met het oog op de toekomst - Blangé de aanvoerdersband ontnam ten faveure van de jongere Bas van der Goor. Blangé, met vijfhonderd interlands nog altijd recordinternational, zocht daarna de confrontatie over de te voeren tactiek. Het kostte hem de kop bij Oranje.

Die weerstand zocht hij ook op in zijn trainersloopbaan, die begon bij volleybalclub Nesselande, waarmee hij drie keer op rij de landstitel en de nationale beker won. Vanaf 2006 combineerde hij die functie met het bondscoachschap bij de Nederlandse volleybalmannen. Ook daar zette hij de verhoudingen op scherp met zijn spelers. Topsport is geen bijzaak maar hoofdzaak, eiste Blangé.

In 2010, nadat de kwalificatie voor de Spelen in Londen mislukt was, besloten Blangé en de volleybalbond uit elkaar te gaan. In 'goed overleg', zoals dat heet, maar Blangé ontkende niet dat hij een flinke strijd had gevoerd met zijn spelers.

Blangé, twee meter vijf, koos vervolgens voor een baan als commercieel directeur bij Ortec Sports, ontwikkelaar van ict-systemen voor de sportwereld. In die hoedanigheid bezocht hij de afgelopen jaren veel betaald voetbalclubs. "Ik kan genieten van de presentaties in de voetballerij", zei Blangé daarover in De Telegraaf. "Maar je wordt daar natuurlijk ook gefileerd. Ik kwam aanzetten met datafiles over spelers en al hun acties. Als je heel veel data hebt, gebruik je de rekenkracht van de econometrie om tot efficiënte strategieën te komen. In de voetballerij is dat echter behoorlijk discutabel. Ga maar eens praten met coaches over een pass die niet goed aankomt. De één zegt dat het de schuld is van degene die de pass geeft, de ander meent dat het gaat om een goeie pass die niet begrepen werd."

Sinds oktober 2014 was Blangé ook manager van het InnoSportLab in Papendal, waar hij werkte aan vijf pijlers: prestatiemonitoring, fysiologie, herstel, slaap en voeding. "In het normale leven is een zeven misschien voldoende, hier staat dat min of meer gelijk aan falen. Met een negen kom je misschien nog weg, maar je streeft iedere dag naar die tien", zei hij in NLCoach.

Juist op het gebied van innovatie is nog veel terrein te winnen in de voetballerij, meent Hans van Breukelen, technisch directeur bij de KNVB. "In topsport gaat het om details en continu verbeteren. Peter wordt de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap. Zijn opdracht is om op basis van onderzoek en innovatie een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de prestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegingswetenschappen, data-analyses of voedingsleer."

Toen Blangé's aanstelling zondagmiddag wereldkundig werd gemaakt, volgden weldra de eerste tegenkrachten. Wat kan een volleyballer nu bijdragen aan de voetballerij? De weerstand zal er komen. Blangé is het gewend.

in het nieuws omdat...

... de oud-volleyballer door de voetbalbond KNVB is aangesteld als prestatie- en innovatiemanager.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden