Elke dag gamen? Van pa en ma mag het niet meer

Digitale media
Iene Miene Media, onderzoek naar mediagebruik van jonge kinderen. Info: www.mediawijzer.net

"Ik game heel veel, is dat wel goed voor mij?", vraagt een jongetje in een voorlichtingsfilmpje op de site www.mediawijzer.net Ook bij jonge kinderen is het mediagebruik de afgelopen jaren enorm toegenomen. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen het internet opgaan is 3,5 en 40 procent van de peuters speelt bijvoorbeeld al met een iPad als die in huis is.

Daarom deed Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer onderzoek naar de effecten daarvan. Het ging vooral om de tv, pc, iPad en spelletjescomputers, maar ook om kinderboeken. Wie vooral verhalen kent over kinderen die eindeloos gamen en pas onder luid protest stoppen als de stekker uit het stopcontact gaat, verbaast zich over de rooskleurige resultaten.

De voor het onderzoek geïnterviewde ouders zeggen dat hun kinderen er vooral vrolijk van worden. Een moeder over haar driejarige zoon: "Bij YouTube zoekt hij liedjes op en zo is hij heerlijk aan het zingen. Of hij bekijkt een digitaal prentenboekje, daar wordt hij heel blij van."

Een vader over het gamen van zijn zoontje van vier: "Zijn eventuele verdriet verdwijnt ermee als sneeuw voor de zon." Ook zien ouders dat kinderen zo leren samenwerken. Broertjes en zusjes gaan beter met elkaar om als ze samen op de Wii, DS, iPad of computer spelen.

Digitale media lijken zelfs opvoedtaken van ouders over te nemen. "Ze doet veel roll playing games waarin je bijvoorbeeld moet sparen om iets te kopen. Dit leert haar enigszins met geld omgaan", zegt een vader over zijn dochter van zes. Ook houdt het meisje via ping, chat of whatsapp contact met haar ouders als ze bijvoorbeeld buitenspeelt, of wanneer ze alleen thuis is. Muziekles is ook goed te doen via YouTube-filmpjes met instructies. Zo kunnen kinderen eenvoudig oefenen op keyboard of gitaar.

Andere genoemde voordelen zijn dat de hand-oogcoördinatie door gamen verbetert en dat hun kroost veel leert van educatieve spelletjes. Het kan kinderen zelfs meer grip op hun leven geven. Een moeder over haar zoontje: "Hij kan door Skype zelf contact zoeken met zijn vader die niet bij ons woont."

Veel geïnterviewde ouders zien helemaal nadelen. Dat kinderen gemakkelijk ongewenste aankopen kunnen doen, daarover maken weinigen zich druk. Maar sommigen zijn bezorgd dat hun kinderen als ze ouder zijn in contact komen met foute personen. Ook blijken kleuters die op internet surfen grof en agressief taalgebruik over te nemen of gedrag dat niet bij hun leeftijd past.

Zo vertelt een moeder dat zij ongerust is over haar dochter van zes die erg uitdagend gedrag vertoont: "Lady Gaga is haar favoriet en die clips zijn nogal seksueel getint." De jonge fan wil alleen nog ultrakorte rokjes en blote topjes dragen als ze naar school gaat.

Maar hoe zit het met de kinderen die urenlang met vierkante ogen naar het beeldscherm turen? Sommige ouders gebruiken het woord 'geobsedeerd' voor hun gamers. "Hij gaat er helemaal in op. Als je hem dan iets vraagt, reageert hij niet of kan hij heel boos worden omdat hij gestoord wordt. Je merkt toch wel het verslavende karakter van digitale media. Daarom stimuleer ik ook gewoon spelen, boekjes lezen en creatief bezig zijn."

Ook de ouders van het jongetje in het voorlichtingsfilmpje hebben grenzen gesteld. Maar die zijn wel erg ruim: "Ik mag voortaan alleen nog gamen op dinsdag, donderdag, vrijdag en in het weekend", zegt hij een beetje treurig.

Ouders die zelf hun mediawijsheid willen testen kunnen op www.maandvandemediaopvoeding.nl een MQ test doen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden