Elke dag een nieuw blaadje

(\N) Beeld
(\N)

De scheurkalender had lange tijd een suffig karakter, maar is nu weer erg populair. Dit jaar kwamen er minstens honderd op de markt. Een kleine greep uit een grote berg.

Haro Hielkema

1/1 Oliebollensoep
Het wordt een te gek jaar, weet tv- kok Pierre Wind zeker. En daarom adviseert hij op 1 januari soep te maken van de oliebollen die van de vorige dag zijn overgebleven. Zou je daar dan echt nog zin in hebben? Kinderen tussen 8 en 12 jaar vast wel, denkt die kale, drukke kok. Voor hen is deze smaakkalender bedoeld. Elke dag leren ze iets over voeding en voedsel: waarom moslims alleen met hun rechterhand eten, in welke chocolade het meeste vet zit of wat biologisch eten is. Verder zijn er gerechten van kids en hun ouders. Eten is vooral leuk, is de slogan.

Scheur raak met smaak! 2009 - Uitgeverij Van Gennep, m.m.v. Pierre Wind. ISBN 9789055159215, €14,95

2/2 WK voetbal 2010
Het duurt nog anderhalf jaar voordat het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika wordt gehouden, maar wat is de grootste bedreiging voor dit toernooi? Dit is de vraag voor 2 februari in de Sportkalender, die stijf staat van de mijlpalen en vedetten in de sport, grote namen en wereldrecords, klein leed en bizarre verhalen. Er zit veel ouwe koek: van de introductie van het rugby in 1823 tot de Noorse schaatser Oscar Mathisen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Graag wat meer aandacht voor de jeugd!

De Sportkalender editie 2009 - Samenstelling Ed van Eeden & Jan Luitzen, uitgeverij De Arbeiderspers. ISBN 9789029566483, € 14,95

3/3 Geef alles weg
Alles wat je aan anderen geeft, geef je eigenlijk aan jezelf – als dit werkelijk tot je doordringt, zou je dan een ander nog iets kunnen weigeren? De kalender van Happinez, het magazine over zingeving, biedt wijsheden uit alle delen van de wereld en uit alle levensbeschouwelijke tradities. De uitspraak van 3 maart komt van de Indiase goeroe Ramana Maharshi. De voornaamste bronnen zijn het daoïsme, boeddhisme, hindoeïsme, jodendom, christendom, islam en soefisme. Er zitten ook citaten uit natuurgodsdiensten bij.

Happinez spirituele scheurkalender 2009 - Redactie Caspar Dullemond, Uitgeverij Ten Have. ISBN 9789025958145, € 15,95

4/4 Witte en zwarte boon

Als je op 4 april een dwingende vraag hebt, neem dan een paar verschillende bonen in je hand. Concentreer je op de vraag en kies een boon. Een zwarte boon betekent ’nee’, een witte ’ja’. Dit is een orakel van de Carmenae, de Romeinse tegenhangers van de Muzen. Het valt te lezen in een kalender die bestemd is voor ieder die het pad der schoonheid bewandelt. De kalender bevat de wijsheid van honderden godinnen uit de hele wereld, die onder meer symbool staan voor liefde, vruchtbaarheid, genezing en vrede.

Godinnenkalender 2009 - Inspirerende teksten voor elke dag, door Patricia Telesco, Uitg. Altamira-Becht. ISBN 9789069638133, € 14,90

5/5 Elektrisch klokluiden

Op dinsdag 5 mei zullen er weer veelvuldig kerkklokken worden geluid, veronderstelt de Geschiedeniskalender. Maar sinds wanneer gebeurt dat eigenlijk elektrisch? Het antwoord van deze intrigerende vraag staat op de achterkant van het blaadje dat echt pas op 5 mei mag worden gelezen. En zo is het met alle vragen in deze kalender, waarin van alles aan bod komt: van Karel de Grote tot een pleidooi voor naakt theaterbezoek, en van de eerste bh tot de peukelpenning en de schuifuit. Waarom is vrijdag de dertiende trouwens een ongeluksdag?

Geschiedeniskalender 2009 - Red. Pyter Wagenaar. Sdu Uitgevers. ISBN 9789012125741, € 14,95

6/6 Kook met de hooikist

Koken met hulp van een hooikist is voordelig, net als koken voor twee dagen. Het is de tip om te besparen op 6 juni. Deze dag staat lekker koken onder anderhalve euro centraal. Vlees of vegetarisch, de prijzen rijzen tegenwoordig vaak de pan uit. Probeer je maaltijd daarom zelf te maken, met behulp van kaas, tahoe, soja, bonen, paddestoel. En verwerk vooral kliekjes en restjes. Op die manier hou je meer geld over en hoef je niet te beknibbelen op levensplezier. Wees creatief en trap niet in commerciële valkuilen, waarschuwt Henselmans.

Bespaarkalender 2009 - Marieke Henselmans, Uitg. Van Gennep. ISBN 9789055159260, € 14,95

7/7 Laat nog licht

Elke dag een gedicht, dat moet toch ’alle dagen feest’ zijn. Dat vonden de samenstellers van deze dagkalender met een dwarsdoorsnee van de poëzie uit Nederland en Vlaanderen ook. Hun veronderstelling dat ze een jubileumuitgave hadden gemaakt, bleek onjuist. Toch is het feest, ook al valt er niets te vieren. Neem 7 juli, de dag van ’Laat’ van T. van Deel, dat zo begint: ’Op warme zomeravonden / als het laat nog licht was / zaten we in de tuin en mocht ik / langer opblijven omdat slapen niet ging.’

Dagkalender van de poëzie 2009 - Tjitske Jansen & Victor Schiferli, Uitg. Meulenhoff. ISBN 9789029082549, € 14,90

8/8 Zeven dirigenten

Wie hoort er niet in dit rijtje thuis: Willem Mengelberg, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Jaap van Zweden, Mariss Jansons, Eduard van Beinum, Willem Kes? Misschien wordt deze vraag (8 augustus) ooit nog eens door de geschiedenis achterhaald. Voorlopig vergt het enige kennis om het juiste antwoord te geven. Het is een interessant weetje, net als de meeste van de andere 364 onderwerpen in deze kalender. Wie weet trouwens boven de grote rivieren waar het woord ’alaaf’’ vandaan komt?

De grote kennis scheurkalender 2009 - Peter Verheij, Karakter Uitgevers Uithoorn, tel. 0297-386444. ISBN 9789061129363, € 14,95

9/9 Homo-praat

De scheurkalender van Onze Taal is al jaren een geziene gast op het toilet. Taalpuzzels, verklaringen van lastige woorden, taaladviezen (het schepte of schiep verwarring?), namen (welk drankje heet ’de groene duivelin’?), de betekenis van vergeten woorden (julianakneiter – zelfs onbekend bij de spellingcode). Het is allemaal even leuk, als je tenminste van taal houdt. Voor 9 september is de opgave ’zoek de fout’ in een zin met het woord HBO-studie. Lastig, die hoofdletters. En lang niet zo leuk als deze: kun je aan een homo horen dat hij homo is?

Onze Taal taalkalender 2009 - Onze Taal, Uitg. Sdu. ISBN 9789012125727, € 14,95

10/10 De wissel van Alves

De kalender van voetbaltijdschrift Hard Gras is gemaakt voor mensen met een regelmatige stoelgang, melden de samenstellers. Je mag dus geen dag en geen blaadje overslaan. De vragen zijn leuk, origineel en soms lastig. Zoals die van 10 oktober. Waarom was de publiekswissel die Afonso Alves op 7 oktober 2007 van Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek kreeg na zeven keer te hebben gescoord tegen Heracles, zo opvallend? Voor het antwoord moet je wel zeven dagen wachten. Niet bevorderlijk voor de stoelgang.

Hard Gras scheurkalender 2009 - Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan. Nieuw Amsterdam uitg. ISBN 8712048197322, € 13,50

11/11Eindeloze estafette

’De levensstroom gaat door. Alles is gericht op voortplanting en doorgeven van leven. Met de blijheid, de lichtzinnigheid en het enthousiasme die daarbij horen. Tomeloze oerkracht die in alle dingen schuilt. En het feit dat ik binnenkort doodga, maakt mijn leven niet alleen broos en kwetsbaar, maar ook mooi, kostbaar en avontuurlijk. Onderdeel van een eindeloze estafette.’ Dit citaat voor 11 november kun je zoals alle korte gedachten in deze kalender proeven en kauwen, wel of niet uitspuwen, herkauwen en doorslikken. Goed voor de lijn.

Scheurkalender van de spiritualiteit - Bruno-Paul de Roeck, Uitg. Van Gennep ISBN 9789055159192, € 14,95

12/12 Pasta gitaarsnaar

Het water loopt je in de mond, als je op 12 december de scheurkalender van Italië bekijkt. Maccheroni alla chitarra con agnello stufato staat op het menu en bij zo’n naam krijg je meteen trek. Het gaat om een lange, dunne, vierkantige pasta, bereid op een houten plank die bespannen is met ijzeren draden (gitaarsnaren). Het is een en al Italië in deze dagkalender, met ideeën voor de maaltijd en de vakantie, met weetjes over sport en wijn en de nodige taalquizjes. Inspirerend voor wie liefhebber van Italië is. En waarom zou je dat niet zijn?

Italië van dag tot dag 2009 - Redactie Italie.nl, www.italiepunt.nl ISBN 8712048197353, € 13,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden