Elke dag een dode bij bouw WK-stadions

Gastarbeiders Katar krijgen nauwelijks drinkwater

MICHAEL RAMAKER

Ze maken extreem lange dagen in de gloeiendhete zon, om vervolgens niet eens betaald te krijgen. Minstens 1,2 miljoen arbeiders uit lagelonenlanden worden onder dwang aan het werk gezet in Katar om de stadions en faciliteiten te bouwen voor het WK voetbal in 2022. De omstandigheden zijn zo zwaar dat er gemiddeld elke dag een dode valt. Dat zei de internationale vakbondorganisatie Ituc gisteren.

De Britse krant The Guardian meldde woensdag dat werknemers vaak met zijn twaalven in één kamer wonen en dat hun loon wordt achtergehouden, waardoor velen hun eten bij elkaar moeten bedelen. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot drinkwater, wat essentieel is tijdens werkdagen waar de temperatuur tot meer dan 50 graden kan oplopen.

In de afgelopen zomermaanden zijn 44 gastarbeiders uit Nepal omgekomen door een hartaanval bij bouwprojecten in de Golfstaat. Dit zou een gevolg zijn van de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij werken. Verwacht wordt dat Katar zich in de aanloop naar het wereldkampioenschap nog meer zal beroepen op de 1 miljoen gastarbeiders uit landen als Nepal, India en Pakistan.

Nicholas McGeehan, Midden-Oostenonderzoeker bij Human Rights Watch, zegt dat de gevaarlijke werkomstandigheden het gevolg zijn van de halsstarrige weigering van Katar om de wetgeving rond de arbeidsrechten van immigranten te hervormen. Bedrijven 'sponsoren' gastarbeiders door voor hen een tijdelijke verblijfsvergunning te betalen. "Hierdoor is de werknemer verbonden aan de werkgever, die vervolgens misbruik van hem maakt. De arbeiders kunnen hier vrij weinig tegen doen", aldus McGeehan. "Als zij hun situatie proberen aan te vechten voor de rechter, trekt het bedrijf hun papieren in. Ze zijn dan illegaal. Vervolgens worden ze vaak uitgezet naar hun land van herkomst of in de gevangenis gegooid."

Katar heeft weliswaar wetten die de rechten van arbeiders beschermen, maar die gaan niet op voor tijdelijke werknemers. Zelf vergelijkt McGeehan de omstandigheden van de gastarbeiders met slavernij.

De internationale voetbalorganisatie Fifa zegt 'zeer verontrust' te zijn over de berichten. De wereldvoetbalvakbond Fifpro roept Katar op om de rechten van de arbeiders te waarborgen. "Wij vragen de internationale voetbalgemeenschap stappen te ondernemen zodat het WK in Katar alleen plaats kan vinden als de universele waarden van de Fifa worden gerespecteerd."

McGeehan betwijfelt echter of de Fifa zich nog zal inzetten voor de gastarbeiders. "Als ze oog voor hen hadden gehad, hadden ze al voor hervormingen gepleit toen ze het WK aan Katar gaven." Hij vindt de reactie zeer teleurstellend. "Fifa zegt nu de situatie te betreuren. Maar achttien maanden geleden hebben wij hun een rapport gestuurd met dezelfde conclusies. Toen was hun antwoord dat zij hier niet verantwoordelijk voor zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden