Elke dag contant de accijns afdragen

Nederlandse wijnboer in Griekenland klaagt in de media dat premier Tsipras geen oog heeft voor ondernemers

THIJS KETTENIS

Ruim dertig kilometer rijden om negentig cent aan belasting te betalen. En dan weer dertig kilometer terug. Het lijkt absurd, maar toch is dit wat de in Griekenland wonende Nederlandse wijnboer Laurens Hartman (51) afgelopen week had moeten doen.

Sterker nog, hij moet dat vanaf nu op elke dag dat hij wijn verkoopt. Dat is het gevolg van een nieuwe Griekse accijns van 20 cent per liter wijn. Die moet dezelfde dag voldaan worden: contant. Hartmans douanekantoor ligt in de stad Florina, dertig kilometer van het dorp waar hij zijn wijngaarden heeft.

Het Griekse parlement keurde de accijns vlak voor Kerst goed, ter vervanging van een btw-heffing op privé-onderwijs waartegen veel verzet was. Enkele dagen later, op 1 januari, werd de regeling van kracht. Hij moet jaarlijks veertig miljoen euro in het laatje brengen. "Maar er is weer eens volstrekt niet nagedacht over de uitvoering", fulmineert Hartman. "Accijns wordt normaal geheven op sigaretten en brandstof. Dat gaat om grote hoeveelheden en bedragen. Maar het systeem is niet geschikt voor kleine wijnboeren."

Hartman produceert nu ruim acht jaar wijn op zijn boerderij in Noord-Griekenland. Hij verkoopt zo'n 30.000 flessen per jaar. De huidige regeling is tijdelijk. Volgens de definitieve heeft hij twee keuzes, legt hij uit. "De eerste optie is dat ik op 31 januari voor mijn hele voorraad in één keer de accijns vooruitbetaal. Dat zou neerkomen op 12.000 euro. Dat kan ik niet zomaar ophoesten. Bovendien geldt de belasting niet voor de export; ongeveer de helft van mijn omzet. Dus daarvoor moet ik weer accijns terugvragen. Dat gaat eindeloos duren."

De andere mogelijkheid is dat Hartman een aanvraag doet om van zijn bedrijf een zogeheten accijnsgoederenplaats te maken. De overheid controleert dan alle productie en verkoop. In ruil daarvoor heft ze pas accijns als de wijn verhandeld wordt. Maar dat is een lange procedure, en er gelden strenge eisen voor administratie. In feite moet dan de hele bedrijfsvoering op de schop, wat voor een kleine producent als Hartman te kostbaar is.

Hij sluit zich aan in de lange rij ondernemers die zeggen dat de regering van premier Alexis Tsipras uitsluitend oog heeft voor de belangen van de publieke sector. Door de vorige regeringen ontslagen ambtenaren worden weer in dienst genomen, terwijl de private sector de ene na de andere belastingverhoging voor de kiezen krijgt. Terwijl die de Griekse economie er juist weer bovenop moet helpen.

"Er is geen hoop meer voor Griekenland. Wat verlang ik naar Rusland onder Brezjnev, of China onder Mao. Dat moet de hemel geweest zijn", schreef Hartman op zijn facebookpagina. Commerciële tv-zenders, die nauwe banden hebben met de oude Griekse partijen en kritisch staan tegenover Tsipras, lieten hem zijn verhaal doen. De staatsomroep heeft nog niet gebeld.

Het Griekse ministerie van financiën kon gisteren geen reactie geven. Hartman heeft begrepen dat de betalingsverplichting inmiddels is uitgesteld tot 31 januari. De Griekse vereniging van wijnproducenten wil dat de invoering van de accijns in zijn geheel wordt uitgesteld.

undefined

Heel pakket maatregelen

De invoering van wijnaccijns is onderdeel van een pakket afspraken met de internationale geldschieters van Griekenland, in ruil voor miljardensteun die het land op de been houdt. De Grieken hebben per 1 januari opnieuw forse belastingverhogingen voor hun kiezen gekregen. Sommige hiervan gelden met terugwerkende kracht, wat betekent dat Grieken een naheffing kunnen verwachten.

Zelfstandigen, inclusief boeren, moeten een voorheffing van 75 procent van hun belasting van vorig jaar betalen. Vorig jaar was dat nog 55 procent.

De belasting voor boeren gaat omhoog van 13 naar 20 procent.

De belasting op huurinkomsten gaat van 11 naar 15 procent voor inkomens onder de 12.000 euro; daarboven van 33 naar 35 procent.

de 'solidariteitsbelasting', een extra inkomstenbelasting voor inkomens boven 30.000 euro, verdubbelt. Die varieerde, afhankelijk van het inkomen, van 1,4 tot 2,8 procent; nu van 2 tot 8 procent.

Alleen uitgaven die via betaalpas of bankoverschrijving zijn gedaan komen in aanmerking voor belastingaftrek. Voor ouderen geldt een uitzondering.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden