Elke boer met een koe kan biogas maken

ANJEL PUNTE

Een zak groenten halen bij de boer en meteen de auto voltanken. Dat is de droom van Marie-Claire van den Berg die sinds twee jaar op biogas rijdt. "Het is goedkoper, ik rijd 350 kilometer op een volle tank. Dat kost me 20 euro en het is nog groener ook", vertelt de journaliste.

Samen met vakgenoot Daan van Alkemade dook ze ruim een jaar geleden in de wereld van het biogas. Vooral om te onderzoeken waarom niet veel meer mensen op biogas rijden. Resultaat: een veertiendelige onlineserie 'Plankgas', die vanaf 13 september te zien is op internet.

Biogas is een brandstof gemaakt van koeienmest, afval en rioolgas. "In principe moet elke boer met een koe het kunnen maken", vertelt Van den Berg. "In India bijvoorbeeld gebruiken mensen dit soort gas om hun machines op te laten draaien."

In Nederland blijft de populariteit ver achter. Van den Berg wijt dit onder andere aan een gebrek aan stimulerend politiek beleid en het mediagenieke karakter van de elektrische auto. "Ik heb niks tegen de elektrische auto, maar wat moet ik tussen de weilanden met een lege accu? Nederland is daar gewoon nog niet klaar voor."

Ook voor biogas zijn relatief weinig 'oplaadpunten'. "Op dit moment zijn er zo'n 120 biogaspompen. Het is even opletten, maar als ik daar rekening mee houd is het prima te doen: ik rijd er namelijk bijna 200 kilometer meer mee dan op een volle accu."

Plankgas is gratis te bekijken en gefinancierd door middel van crowdfunding.

"We hopen met de film deze underdogbrandstof meer op de kaart te zetten", zegt Van den Berg.

Meer informatie op www.plnkgs.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden