Uitbraak

Elke Amerikaanse stad en staat een eigen virusbeleid

De beroemde Brooklyn Bridge in New York is vrijwel verlaten maandag. Normaal gesproken is het op het voetgangerspad heel erg druk. 
 Beeld AP Photo/Mark Lennihan
De beroemde Brooklyn Bridge in New York is vrijwel verlaten maandag. Normaal gesproken is het op het voetgangerspad heel erg druk.Beeld AP Photo/Mark Lennihan

Elke stad en elke staat in de Verenigde Staten volgt een eigen beleid om het coronavirus te bestrijden. Richtlijnen uit Washington ontbreken.

In Chicago en New Orleans was maandag geen café meer open. Maar zondag zaten de kroegen en restaurants nog stampvol met mensen die de traditionele feestdag St. Patrick’s Day in hun agenda hadden staan, en ondanks de afzegging daarvan toch feest wilden vieren.

De Verenigde Staten zijn hard op weg naar het compleet platleggen van het openbare leven. Maar bij gebrek aan duidelijke richtlijnen vanuit Washington zoeken staten en afzonderlijke steden zelf naar de beste weg tussen het afknijpen van zoveel mogelijk sociale interactie en het enigszins aan de gang houden van de samenleving.

Zo voelde de burgemeester van New York vorige week nog niet voor het sluiten van de scholen en cafés. Zondag greep de gouverneur van de staat New York in, gisteren waren ze dicht.

Ook in veel andere staten zullen de scholen alleen nog via internet onderwijs aanbieden. Hoe het moet met de twintig procent van de leerlingen die geen breedband internet of geen computer of tablet hebben – in sommige wijken van New York zelfs de helft – is nog niet duidelijk.

Landelijke richtlijnen zouden gisteren mogelijk wel komen, zo viel in Washington te vernemen. Maar tot dat moment was de federale overheid als werkgever zelf ook nog zoekende. Het Witte Huis verordonneerde vrijdag verplicht thuiswerken voor ambtenaren die oud, ziek of zwanger zijn. Zondag kwam het advies aan ministeries in Washington om zoveel mogelijk mensen te laten telewerken. Maar voor ambtenaren buiten de hoofdstad, en die vormen 85 procent van het totaal, gold dat dan weer niet. Dus moesten 1,8 miljoen mensen gisteren gewoon komen.

Scepsis over de ernst van de situatie

Dat gaat lijnrecht in tegen adviezen van het eigen infectieziekten-instituut CDC, dat zondag pleitte voor een verbod op bijeenkomsten van meer dan vijftig personen. Maar tot in de hoogste kringen klinkt er scepsis over de ernst van de situatie. Zo zei de Republikeinse afgevaardigde uit Californië Devin Nunes zondag bij de rechtse tv-zender Fox News dat het juist goed is om uit te gaan om de werkende mensen niet te laten vallen, “die afhankelijk zijn van loon en fooien.”

Zo ver gaat president Donald Trump niet, maar ook hij staat niet voluit in de waarschuwingsstand. Nadat hij vrijdag de noodtoestand uitriep, zei hij zondag weer tegen journalisten dat het virus weliswaar ‘ongelooflijk besmettelijk’ is, maar ook ‘geweldig onder controle’. Hij had zijn hielen nog niet gelicht, of de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, Anthony Fauci corrigeerde hem: “Het ergste moet nog komen.” Gisteren riep Trump alsnog op om met hooguit tien personen samen te komen.

Zondag onthulde de Duitse krant Die Welt dat de Amerikaanse overheid begin maart heeft geprobeerd een Duits bedrijf te kopen dat bezig is een coronavaccin te ontwikkelen. Het zou mogelijk gaan om een poging dat vaccin allereerst voor Amerikanen beschikbaar te krijgen. Maar het bedrijf, Curevac, ontkent een overname.

Om de economische schok voor de Amerikanen te verzachten, nam het Huis van Afgevaardigden vrijdag een hulppakket aan, dat onder andere voorziet in doorbetaald ziekte- en zorgverlof, iets wat veel Amerikanen nu niet hebben. De verwachting was dat het gisteren zou worden aangenomen door de Senaat, maar daar was veel kritiek op het wetsontwerp. Zowel Democraten als Republikeinen vonden het te karig.

Lees ook:

Wat er ook gebeurt, Donald Trump moet denken dat hij wint.

Het was een bijna terloopse, maar heel veelzeggende opmerking van Donald Trump aan het begin van zijn persconferentie vrijdag. “Zoals jullie weten, is Europa net aangewezen als hotspot, en die grens hebben we een tijdje terug gesloten. Dus daar waren we gelukkig in - vanwege talent of geluk, noem het hoe je wil.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden