Elkaar tips geven werkt beter dan een cursus

Vanuit hun eigen ervaring komen lezers met alternatieven voor een verplichte cursus voor ouders.

Ontroostbare baby's

Negen weken geleden is ons eerste kleinkind geboren. De kraamverzorgster van onze dochter gaf voorlichting over huilen en liet een cd zien met aansprekende en ook schokkende verhalen van ouders met ontroostbare baby's. Dringend advies was om vooral hulp te vragen en je daarvan niet door schaamte te laten weerhouden. Deze info kwam op het juiste moment en sprak daardoor aan. Ik zie hier een rol weggelegd voor de kraamverzorgende en voor de jeugdverpleegkundige.

Niet in de vorm van een verplichte cursus, maar in een persoonlijk gesprek thuis of op het consultatiebureau. Op die manier bereik je ook ouders die zich om allerlei redenen niet zullen aanmelden voor een cursus.

Ria Rodenburg Dronten

Niet verplicht

Ruim 25 jaar geleden organiseerde het zuigelingenbureau al bijeenkomsten met andere kersverse moeders. Het was mijn derde baby, dus dacht ik alles al te weten. Maar wat was het leuk. Elkaar troosten, tips geven en krijgen en horen dat een huilbaby ooit echt stopt met huilen. Dus: goed idee, maar noem het geen cursus. En zeker niet verplicht.

Marja Sonneveld Maassluis

Volksaard

Als 17-jarige woonde ik vanaf 1951 jaren in Zweden. Opvallend was dat kinderen daar niet lichamelijk werden bestraft, hoewel zij oervervelend konden zijn. In mijn jeugd had ik dat thuis wel anders meegemaakt. De matteklopper stond klaar. Het is een mentaliteitskwestie. Heden ten dage is er in Zweden niets veranderd: de ouders kunnen hun kinderen nog niet eens zuur aankijken. Ik denk dat het in de volksaard zit. Zo concludeer ik dat een ouderschapscursus niets oplevert.

Leo van der Lans Oldebroek

Puppy-cursussen

Ik geloof niet dat een ouderschapscursus de kindermishandeling op korte termijn kan verminderen. Toch ben ik een voorstander van meer begeleiding van (aanstaande) ouders. Waarom zijn puppy-cursussen wel populair voor nieuwe hondenbezitters en is er voor nieuwe ouders nagenoeg geen laagdrempelig aanbod. Zelf kampten wij met een kind dat 's avonds niet in slaap wilde komen. Na maanden zijn we eindelijk naar een opvoedwinkel gestapt. Die gaven een simpele aanpak waardoor het probleem in drie dagen was verholpen. Waarom heeft niemand ons dit eerder verteld, dacht ik. Daarom denk ik dat een gratis opvoedcursus met veel praktische tips gaat bijdragen om nieuwe ouders op weg te helpen.

Sander Hefting Den Bosch

Brede invalshoek

Ouderschapscursussen zijn voor alle ouders nuttig om te volgen. Het aanbieden ervan zou echter niet alleen gedaan moeten worden vanuit de overweging dat in gezinnen met 'geïnstrueerde' ouders dan minder kindermishandeling zal voorkomen, maar vanuit een bredere invalshoek. Zoals het bieden van handvatten hoe ouders, in bijvoorbeeld de situatie waarin hun kind niet luistert, anders en effectiever kunnen reageren dan het met stemverheffing uiten van boze terechtwijzingen of het geven van een pak slaag. Het ouderschap is een vak dat geleerd moet worden.

D. Tompot Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden