Elk probleem draagt zijn oplossing in zich Edward van de Vendel

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Nou, zegt u het maar: Wat wordt uw motto?

"Momentje, hoor, even de muziek zachter zetten."

Naar wat voor muziek was u aan het luisteren?

"Zo, daar ben ik weer. Ik had Bluegrassradio op staan, dat stream ik. Geweldige muziek, bluegrass."

Had u niet ook een boek geschreven over bluegrass?

"Klopt. 'De dagen van de bluegrassliefde'. Al gaat dat verhaal uiteindelijk niet zo over bluegrass."

Ter zake dan maar. Uw tegelspreuk, graag.

"Ik doe hem even in het Engels, want hij komt uit de serie 'Twin Peaks' van David Lynch: Every problem contains its own solution. Vrij te vertalen als: 'Elk probleem draagt zijn oplossing in zich'. Het is geen spreuk die ik prekend ronddraag, maar je schiet er nu eenmaal niets mee op als je problemen uit de weg gaat. Bij een ruzie, bijvoorbeeld, kun je er voor kiezen om die persoon te vermijden - en ik ben behoorlijk conflictvermijdend, dus dat is meestal mijn eerste reactie. Maar beter is het om dieper op de situatie in te gaan: Waarom zegt iemand dit, waarom doet iemand zo? Dit motto is ook een pleidooi voor onderzoeken, voor verdieping."

Toch is het soms beter iemand maar te vermijden.

"Als dat de uitkomst is van dat verdiepende onderzoek, prima. Maar vermijden kan niet altijd. Vaak heb je te maken met mensen met wie je verder moet, of mensen die dichtbij je staan. Familie, bijvoorbeeld. Nu heb ik zelf geen problemen met familieleden, maar ik denk wel dat je in het algemeen kunt stellen dat we het meest geraakt worden door botsingen met mensen die dichtbij ons staan. Ook al omdat we ons vaak in een mist van misverstanden bevinden, onze dagelijkse taal is zo weinig precies.

Het motto hierboven is dan ook een opdracht én een troost: doe maar, bevraag maar, er is altijd een oplossing. En als ik dan toch nog niet durf, denk ik aan een tweede motto, dat uit het mooiste kinderboek komt dat er bestaat, 'De gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren: 'Als je nu niks doet, dan ben je een lor'."

Edward van de Vendel (1964 ) schreef tientallen kinderboeken en werd daar meermaals voor onderscheiden. Van de Vendel kreeg onlangs, samen met illustrator Martijn van der Linden, de Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor het boek 'Stem op de okapi'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden