Elk jaar zingt de bultrug een nieuw liedje

In de walvissenwereld bestaan topartiesten. Elk jaar componeert een talentvolle bultrugwalvis een lied dat het normale walvisgezang overschaduwt. Beetje bij beetje nemen alle andere mannetjes dit deuntje tijdens het paarseizoen over. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat aan het einde van een paarseizoen alle mannelijke bultruggen hetzelfde lied zingen.

De grootste muzikale talenten bevinden zich voor de kust van Australië. In het elfjarig onderzoek is het nog maar één keer voorgekomen dat een hit op andere plaatsen in de wereld voor het eerst gezongen werd. De onderzoekers verwachten dat dit komt doordat nergens op aarde zo'n grote populatie bultrugwalvissen bij elkaar leeft als bij Australië. Zodra genoeg walvissen het nieuwe nummer zingen, wordt het lied tijdens migraties naar het westen doorgegeven. Na een paar seizoen zingen alle bultruggen de hit. Het lied is hierdoor niet meer uniek en een van de walvissen bedenkt dan weer een nieuwe hit.

De nieuwe deuntjes zijn over het algemeen voortzettingen van het oude wijsje. Enkele kleine veranderingen zijn genoeg voor de dieren. Af en toe heeft een melodie afgedaan. Het gezang van het volgende jaar wordt dan op een schone lei geschreven.

Met het onderzoek wordt duidelijk dat niet alleen de mens zijn cultuur op wereldwijde schaal doorgeeft. Voor het eerst is bewezen dat ook diersoorten zich schuldig maken aan cultuuroverdracht.

Het is niet duidelijk waarom de bultruggen het nieuwe lied zo massaal overnemen. Het is zelfs niet duidelijk waarom de walvis in de paartijd zingt. De onderzoekers verwachten dat de nieuwe liederen gezongen worden omdat de mannetjesbultrug zich wil onderscheiden van zijn seksuele rivalen. Door een eigen deuntje te zingen zou een walvis aantrekkelijker zijn. Om het speelveld weer gelijk te trekken beginnen mannetjes in zijn omgeving hetzelfde lied te zingen. Het voordeel dat het originele mannetje heeft verworven, wordt op deze manier door de grote groep tenietgedaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden