'Elk jaar second opinion tbs'er'

amsterdam – Tbs-klanten en andere patiënten in de forensische psychiatrie moeten ieder jaar een second opinion krijgen om te zorgen dat de behandeling niet stagneert.

Daarvoor pleit psychiater Ko Hummelen vandaag in de oratie waarmee hij het hoogleraarschap forensische psychiatrie in Groningen officieel begint. Hij is behandelaar bij de forensische psychiatrische afdeling van GGNet in Warnsveld.

„Wij werken met een heel moeilijke groep mensen”, zegt Hummelen. „Hoe goed behandelaars ook hun best doen, de kans is toch groot dat de klinieken te sterk intern gericht zijn. Patiënten zitten er lang en kunnen niet weg. Je moet toch dagelijks met ze werken. Iemand van buitenaf kijkt er net weer anders tegenaan.”

Het plan van de tbs-klinieken om externe toetsing te vervroegen van zes jaar naar drie jaar behandeling, is volgens Hummelen „een stap vooruit, maar nog niet genoeg. Drie jaar is lang en bovendien gaat het bij die toetsing alleen om de prognose van de kliniek hoe lang iemand moet worden behandeld. Ik vind dat de externe deskundige moet praten met de patiënt en ook aanwezig moet zijn bij de teamvergadering van de behandelaars. Om bijvoorbeeld te vragen of de gestelde doelen zijn gehaald, en ook of er iets is georganiseerd voor het geval dat niet lukte.”

Uit onderzoek in zijn eigen kliniek blijkt dat behandelaars de voortgang van patiënten nogal eens te optimistisch inschatten. Hij is zelf al begonnen met toetsing van buitenaf. „Wij hadden zelf onlangs een moeizame behandeling van iemand bij wie we dachten aan een persoonlijkheidsstoornis. Een behandelaar die meekeek zei ’denk ook eens aan autisme’. Met dat advies ging het stukken beter.”

Hummelen denkt dat de behandeling in de forensische psychiatrie al een voldoende scoort. „Maar het kan altijd beter.” Hij durft niet te garanderen dat de veelbesproken verblijfsduur in de tbs – opgelopen tot acht jaar gemiddeld – door zijn plan zal dalen. „Goede behandeling is maar een van de factoren, de veiligheid een andere. En psychotische stoornissen gaan echt niet vanzelf over, daarover wordt nogal eens makkelijk gedacht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden