Elk jaar krijgt de mentor een brok in de keel

Yvonne Scharrenborg Als mentor en docent Engels is Yvonne Scharrenborg nauw betrokken bij de examenleerlingen. Ieder jaar is ze voor hen een flinke steun in de rug. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

Een simpele aanmoediging als 'succes met jullie eindexamens' is voor Yvonne Scharrenborg niet genoeg. Het mag van haar wat uitbundiger. Ieder jaar pakt de mentor en docente Engels uit met cadeautjes: toitoitoi'tjes. "Dat komt uit de kunstwereld. Ik heb altijd aan ballet gedaan. Daar maakte iedereen uit het gezelschap iets om elkaar succes te wensen voor een uitvoering", vertelt ze.

De geschenkjes variëren per jaar, maar de basis is een zakje snoep met een wijze spreuk. Citaten van Oscar Wilde zijn Scharrenborgs favoriet, al is een uitspraak als 'May the force be with you' (Star Wars) volgens haar net zo geschikt.

Scharrenborg vraagt de eindexamenleerlingen ook iets voor haar te maken. Deze keer mochten leerlingen een persoonlijk bericht op een vlaggetje zetten. Scharrenborg: "Een jongen die af en toe weigerde Engels te praten in mijn les schreef: 'Al leek het niet altijd zo, ik vind je een hele toffe docent'. Weer een ander schreef 'You made a difference'. Dat is het grootste compliment dat ik kan krijgen."

Dat ze docent zou worden op een middelbare school, zag Scharrenborg jaren geleden niet aankomen. "Ik houd niet van oude mensen en niet van docenten. Nu ben ik het allebei", grapt ze. Het onderwijs is ze ingegaan vanwege de vrije tijd en haar gevoel voor taal. De eerste keer dat Scharrenborg voor de klas stond voelde meteen goed. "Die klik is nooit meer weggegaan."

Ze bouwt snel een band op met de scholieren. "Ik houd heel veel van mijn leerlingen. Als ik na twee maanden al hoor dat ze graag met mij praten en mij vertrouwen, doe ik toch iets goed." Het is niet alleen maar ernst bij Scharrenborg in de klas. "Ik heb veel lol en ben een echte relnicht."

Het afscheid met de examenleerlingen valt haar elk jaar weer zwaar. Terwijl ze erover vertelt krijgt Scharrenborg een brok in haar keel. "Op de borrel die ik aan het einde van het jaar organiseer, staan we altijd met z'n allen te huilen. Het is belangrijk dat ze inzien dat afscheid erbij hoort. Ze mogen het niet uit de weg gaan. Ik dus ook niet."

agenda

9.00-10.30 geschiedenis

13.30-15.00 natuur- en scheikunde (nask)

vmbo KB/GL/TL:

9.00-11.00 Duits

13.30-15.30 wiskunde

havo:

9.00-11.30 muziek

13.30-16.00 Engels

vwo:

9.00-12.00 Latijn

13.30-16.30 economie

Bij het dividendbeleid vóór 2014 zal door de winstverdeling het winstsaldo verdwijnen en daardoor verslechtert het eigen vermogen. Bij het dividendbeleid met ingang van 2014 daalt het eigen vermogen minder sterk, omdat door het uitkeren van het stockdividend het geplaatste aandelenkapitaal toeneemt.

antwoord Examenvraag m&o havo

Schepers nv heeft bij de winstverdeling in de jaren vóór 2014 een dividend gehanteerd van 5%. Dit dividend werd geheel in de vorm van cashdividend uitgekeerd. Met ingang van 2014 hanteert Schepers hetzelfde dividendpercentage, maar bestaat de ene helft uit cashdividend en de andere helft uit stockdividend. In de jaren tot en met 2014 was het resultaat van Schepers toereikend om te voldoen aan alle winstuitkeringen.

Leg uit hoe dit nieuwe dividendbeleid in 2014 van Schepers vergeleken met het beleid van vóór 2014 gunstiger uitpakt voor de hoogte van het eigen vermogen.

Examen gisteren

Het examen management & organisatie begon voor Fabian van Oosteroom niet helemaal zoals gepland. "Bij de eerste vragen was ik helemaal gestrest. Ik wist niet meer hoe ik het interestbedrag voor de eerste maand moest uitrekenen."

De laatste paar vragen vond Fabian juist verrassend goed gaan. "Ik heb alle A3-vellen nodig gehad, zoveel heb ik geschreven en gekrast."

Tijdens het examen werd hij nog even uit zijn concentratie gehaald. "Het begon plots zo hard te regenen, dat iedereen tegelijkertijd van z'n blaadje opkeek van: wat gebeurt er nou?"

Een voldoende zit er wel in, denkt Fabian. Met een 6,1 staat hij afgerond nog een 7.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden