'Elk jaar komt er een A4'tje aan regels bij'

Kermisexploitant Jan Ensink is nóg witheet. Eerst moest hij zijn Flying Bob voorzien van een extra veiligheidssluiting, daarna kreeg hij tóch geen vergunning.

Alwin Kuiken

Ensink en zijn collega's waren gisteren in Utrecht op een congres van kermis- en circusexploitanten. De circusdirecteuren waren niet minder kwaad. Trage gemeenten drijven hen tot wanhoop, klaagden ze gisteren eensgezind.

Neem Alex Sijm, circusdirecteur in Noord-Holland. Na een herindeling wees de gemeente Medemblik onlangs alleen Midwoud als staplek aan. Maar Sijm wil óók in de andere dorpen staan en tekende protest aan. Met succes. ¿Nu heb ik toestemming, maar nog geen vergunning. Ik heb al veertien keer gebeld.¿

Circusdirecteur Maurice Veldkamp streed tien jaar voor een plekje in Amersfoort. Hij wilde niet op het plein, zoals voorgeschreven, maar juist in de wijk. Ook hij vindt: het circus moet naar de mensen toe. Vrouwelijke ambtenaren boden soelaas. ¿Moeders willen graag leuke dingen voor hun buurtje¿, viel hem op.

Maar eigenlijk moeten exploitanten het niet van de gemeente hebben, bekent Ed Mense, kermisambtenaar in Haarlem. ¿Door incidenten zoals in Volendam komt er elk jaar een A4'tje aan regelgeving bij. ¿

Het aantal circus- en kermisexploitanten is stabiel, maar kon wel eens afnemen, waarschuwen brancheorganisaties. Diesel werd vorig jaar 28 procent duurder en dan is er nog de gehate vergunning voor milieuzones in binnensteden. Job de Voer, exploitant uit Apeldoorn: ¿Die heb je nodig als je truck dertien jaar of ouder is. Wij hebben daarom dure, schone trucks terwijl we jaarlijks nog geen 2500 kilometer rijden.¿

VVD-Kamerlid Erik Ziengs adviseert exploitanten een vuist te maken. Maar dat valt nog niet mee. De circusbazen worden overklast door voorvechters van dierenrechten. In Leiden, Groningen en Apeldoorn heeft de Partij voor de Dieren nu veel invloed, verzuchten ze.

De kermisbranche is bovendien hopeloos verdeeld. De Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders Bovak wil samen met de katholieke Nederlandse Kermisbond. Maar die wil dat niet. Hun 62-jarige directeur Jan Boots wil liever samen met de VNCO, de circushouders nota bene.

¿We wachten tot hij met pensioen gaat¿, zegt Bovak-voorzitter Nicole Vermolen. ¿Een coup is in de maak.¿ Het twistpunt is de verpachting. De Bovak wil dat die open en transparant plaatsvindt, zodat exploitanten weten hoeveel de concurrentie betaalt. Maar de katholieke bond wil voorkomen dat de achterban weggeconcurreerd wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden