Elk jaar bloesem en vruchten

Charley Toorop (1891-1955) was een eigenzinnige vrouw die een belangrijke positie innam in de destijds door mannen gedomineerde kunstwereld. Haar huis De Vlerken in Bergen (NH) was een ontmoetingsplaats voor beroemde schilders, architecten en schrijvers als Leo Gestel, Gerrit Rietveld en Adriaan Roland Holst.

Dat ze haar mannetje stond, lees je ook af aan haar schilderijen. Een enorme power stralen die uit, ongeacht het onderwerp. Aanvankelijk schilderde ze vooral landschappen en (zelf)portretten. Vanaf 1930 richtte ze zich op arbeiders en boeren. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging haar belangstelling uit naar hoe gewone mensen leden onder de ellende van de oorlog. Naarmate ze ouder werd, schilderde ze steeds vaker stillevens en onderwerpen dichtbij huis.

Dit stilleven van drie vruchten komt niet uit die periode. Toorop schilderde dit werk in 1939, toen ze nog een actieve rol speelde in de kunstwereld. Het is waarschijnlijk het resultaat van de drang die ze elk najaar voelde om een boom met vruchten te schilderen. En elk voorjaar wilde ze bloesems afbeelden.

Sinds gisteren is dit stilleven te zien in Dordrechts Museum, dat het heeft gekocht uit particulier bezit. Het aankoopbedrag is gefinancierd uit de nalatenschap van mevrouw Van Riemsdijk-Borsje. Bijzonder zijn de aardse kleuren en de compositie, met op de achtergrond een herfstbos.

Het schilderij past goed in de collectie van dit museum waarin stillevens altijd al een belangrijke plek innemen. Er is een hele zaal gewijd aan dit genre. Stillevens uit de Gouden Eeuw worden daar gecombineerd met moderne werken, zoals het Stilleven met appels en peren (1945) van Pyke Koch, dat sterke overeenkomsten heeft met dit fruitstilleven van Toorop. Het museum had van Toorop al een meer abstract bloemstilleven. Van haar vader Jan Toorop en haar zoon Edgar Fernhout zijn in het museum eveneens schilderijen te zien.

www.dordrechtsmuseum.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden