'Elk concert is een cadeautje'

Twee jaar geleden nam ze afscheid van haar Amsterdamse publiek. Maar Nelly Miricioiù zingt nog steeds. Zondag in Maastricht bijvoorbeeld. 'Ik ben nergens bang voor; die tijd heb ik gehad.'

Eergisteren werd ze 62 jaar. De Brits-Roemeense sopraan Nelly Miricioiù maakt van haar leeftijd geen geheim. En wie dacht dat de zangeres, die ruim twee decennia lang in de ZaterdagMatinee het ene succes aan het andere reeg, stil thuiszit in haar Londense huis heeft het mis. In augustus 2012 nam ze in het Amsterdamse Concertgebouw afscheid van haar trouwe publiek. En ondanks het feit dat de aanbiedingen niet meer binnenstromen, zingt de 'koningin van de matinee' nog steeds. In juni zal ze in Londen weer een nieuwe rol aan haar omvangrijke repertoire toevoegen. Een moedige stap op deze leeftijd?

"Ik ben tegenwoordig nergens meer bang voor", zegt Miricioiù vanuit Londen, waar ze sinds haar vlucht uit het Roemenië van Ceaucescu woont. "Die tijd heb ik gehad. De angst voor het regime, angst dat ze je familie zouden straffen als jij iets fout deed, dat was slopend. Angst heb ik niet meer. Ik vertrouw op mezelf en op mijn stem." En dus zingt Miricioiù met de Chelsea Opera Group op 8 juni in de Queen Elizabeth Hall de rol van Lina in Giuseppe Verdi's 'Stiffelio'.

Maar ook dichter bij huis is Miricioiù nog steeds zingend mee te maken. Komende zondagmiddag geeft ze een benefietconcert in de St. Janskerk voor het 'Killercell'-onderzoek van het Kankeronderzoekfonds Limburg en Maastricht UMC+. Voor dat onderzoek is 100.000 euro nodig. Miricioiù geeft een paar keer per jaar les aan het Conservatorium in Maastricht en toen de Rotaryclub daar haar benaderde met dit verzoek, zei ze onmiddellijk ja. Voor het goede doel, maar ook omdat ze het optreden nog steeds niet kan missen.

"De wereld probeert mij te vertellen dat ik te oud ben, en niet meer zou moeten zingen. Het is iets wat ze mij willen opdringen, maar ik zelf voel dat absoluut niet zo. Ik werk nog elke dag drie uur aan mijn stem, ben er nooit mee gestopt. Ik wil de mensen laten horen dat ik nog steeds springlevend ben en mijn stem ook.

"Het werk dat het Kankeronderzoekfonds in Limburg doet, is zó belangrijk. Ze boekten al veelbelovende resultaten, maar zoals bij elk wetenschappelijk onderzoek is er geld nodig. Met mijn concertje hoop ik een kleine bijdrage te kunnen leveren. Het moet vooral een mooie middag worden, met aansprekende muziek. Mijn pianist is John Slangen en er werkt ook een strijkkwartet met leerlingen van het conservatorium mee.

"Met het kwartet zing ik 'Panis angelicus' van César Franck, het Alleluja uit Mozarts 'Exultate, jubilate' en een 'Ave Maria' van Verdi. Daarna, met pianobegeleiding, Donizetti's 'La zingara' en twee Roemeense liederen. Natuurlijk mag opera niet ontbreken, daar kent iedereen mij per slot van rekening van. En dus sluit ik af met aria's uit 'Manon Lescaut', 'La Wally' en 'Andrea Chénier'."

In Maastricht, maar ook in Londen, geeft Miricioiù lessen en masterclasses. Hoe bevalt die nieuwe carrière?

"Van lesgeven leer je zelf erg veel. Ik deed het zo her en der al sporadisch, maar de laatste jaren heeft het een vlucht genomen. Ik heb er nu natuurlijk meer tijd voor. In Maastricht ben ik zes keer per jaar voor twee à drie dagen te gast. Nu al voor het derde jaar. Er zijn goede contacten met de vaste leraren daar. Toen de geweldige coach Mya Besselink vertrok, wilde men geen nieuwe leraar, maar een gastartiest met veel ervaring. Ze hoopten dat een wat bekendere naam uit de operawereld meer leerlingen zou trekken. Ze kennen mij en mijn werkwijze nu goed, en ik heb er de mogelijkheid om in praktijk te brengen wat ik graag doe: mijn zangtechniek heeft met het hele lichaam te maken.

"In het Londense operahuis Covent Garden vragen ze me steeds vaker om les te komen geven. Ik ben geen academicus, maar heb wel de nodige kennis. Die kan ik goed overbrengen zolang ik mijn eigen methode mag volgen. Laatst heb ik in een paar cursussen gegeven onder de titel 'Divas and Scholars'. Daarin heb ik geprobeerd om uit te leggen hoe bepaalde ontwikkelingen in de muziekgeschiedenis lopen. Zo heb ik Donizetti's Lucia tegenover Verdi's Luisa gezet en dat leverde fascinerende resultaten op. Natuurlijk heb ik fragmenten uit beide opera's gezongen. Zo wordt het heel aanschouwelijk. Het is voor mij heerlijk om het lesgeven en het zingen met elkaar te combineren.

"Ik beschouw tegenwoordig elk concert als een cadeautje, dus ook dit in Maastricht. En straks in Londen ook. Misschien is het mijn laatste, wie zal het zeggen? Ikzelf ben nog niet klaar. En ja, over een biografie ben ik aan het nadenken. Ik ben in gesprek met iemand. In een verhaal met toen-zong-ze-dit-toen-zong-ze-dat ben ik niet geïnteresseerd. Omdat ik als mens en zangeres twee totaal verschillende systemen heb meegemaakt zou dat de focus van mijn verhaal moeten worden."

Het benefietconcert op zondag 6 april begint om 14.15 uur in de St. Janskerk in Maastricht. Vooraf is er een ontvangst met koffie en vlaai vanaf 13.30 uur. Kaarten à 50 euro per stuk zijn verkrijgbaar via info@rotarymaastrichtgeuldal of 06-21879529.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden