elizabeth wint 't niet van soap.

HAN KOCH

elizabeth wint 't niet van soap

De Britten mogen dan gek zijn op hun koningshuis, de televisiedocumentaire over het dagelijkse leven van de Britse koningin Elizabeth II won het in kijkeraantal toch niet van de befaamde soap Coronation Street, die op het andere net werd uitgezonden.

Slecht bekeken werd 'Eliazbeth R' nou ook weer niet. In totaal zagen 17,86 miljoen mensen de documentaire, die op 6 februari werd uitgezonden ter gelegenheid van het 40jarig ambtsjubileum van de vorstin.

twee snelwegen als tralies

Alcatraz werd bewaakt door bijtgrage haaien; de gevangenis van Leavenworth door een militair garnizoen en Duivelseiland werd omgeven door de ruige kust van Frans Guinea.

Nu hebben de Amerikanen een ander obstakel ontdekt voor gedetineerden die willen ontsnappen: de autorijders van Massachusetts. De nieuwe gevangenis van Norfolk County in Dedham, een buitenstad van Boston, wordt omringd door de drukst bereden snelweg in de staat, Highway 128. Hier passeren dagelijks bijna 130 000 auto's en probeer na een geslaagde ontsnapping dan maar eens de weg over te steken.

Sheriff Clifford Marschall is uitermate tevreden: "Is er een betere plek te bedenken? Als dit succesvol blijkt, kunnen er door het gehele land gevangenissen op deze manier gebouwd worden" , meent hij.

De gevangenis is de eerste in de Verenigde Staten waar niet meer gerookt mag worden. Wegens de enorme hoeveelheid uitlaatgassen worden alle ramen luchtdicht afgesloten, maar hierdoor blijft ook de sigarettenrook binnen hangen.

paul bocuse wil schade vergoed van mcdonald's

De gerenommeerde Franse kok Paul Bocuse eist miljoenen schadevergoeding van hamburgergigant McDonald's, omdat in een Nederlandse reclame is gesuggereerd dat Big Macs smakelijker zijn dan zijn culinaire specialiteiten. Dit heeft de advocaat van Bocuse, Jean-Luc Soulier, bekendgemaakt in Parijs.

Bocuse heeft een restaurant bij Lyon, dat behoort tot de slechts negentien etablissementen in Frankrijk die door de toonaangevende Michelin-gids zijn voorzien van drie sterren wegens uitzonderlijke kookkunst. Volgens Soulier is zijn reputatie ernstig geschaad door een reclame in Nederlandse restaurants van McDonald's. Op de afbeelding droomt de assistent van Bocuse in de keuken van zijn baas van de hamburgers van McDonald's. Ook Bocuse zelf figureert op de foto, samen met andere chefkoks.

Een woordvoerster van McDonald's in Frankrijk verklaarde dinsdag dat het verantwoordelijke Nederlandse reclamebureau niet heeft beseft dat Bocuse en zijn assistent op de foto voorkomen, ook al is Bocuses naam gestikt op de schorten. Ze zei dat geen kwade trouw in het spel is en dat de fout is gemaakt doordat Bocuse in Nederland veel minder bekend is dan in Frankrijk. Uit een in opdracht van McDonald's uitgevoerde enquete zou zijn gebleken dat 85 procent van de Nederlanders nog nooit van de kok heeft gehoord.

Advocaat Soulier heeft tijdens een bijeenkomst in Parijs met juridische adviseurs van McDonald's in Nederland een schadevergoeding verlangd van 15 tot 20 miljoen frank (5 a 6,6 miljoen gulden). Hij zal naar de rechter stappen in Frankrijk, Nederland of de Verenigde Staten als geen regeling wordt getroffen. De woordvoerster van McDonald's zei snel een oplossing te willen. Het geeiste bedrag staat volgens haar echter in geen verhouding tot de ernst van de zaak.

directie van ziekenhuis is actie beu

Het ziekenhuispersoneel van het Medisch Centrum LeeuwardenNoord (MCL) in Leeuwarden mag geen handtekeningen meer inzamelen voor het behoud van het ziekenhuis. Na twee maanden vindt geneesheer-directeur P. Bonnema het wel welletjes. "Het personeel mag geen handtekeningen inzamelen en de lijsten hebben we verwijderd, omdat het verwarring onder patienten schept" , aldus Bonnema. Het personeel kijkt nu in de cao of dat wel verboden kan worden.

Het actiecomite dat probeert MCLNoord te behouden, heeft inmiddels 16 000 handtekeningen verzameld, waaronder die van de 450 personeelsleden. De actie wordt voortgezet in dorpen in NoordwestFriesland en op Ameland. Bewoners van deze streek kunnen de vestiging in Noord makkelijker bereiken dan die in Zuid. Het comite wil voorkomen dat MCL Zuid en Noord samengaan. De handtekeningen zullen aan staatssecretaris H. Simons van volksgezondheid worden aangeboden. De nieuwbouwplannen voor een groot ziekenhuis in het zuiden van de stad zijn in een vergevorderd stadium.

michael jackson op de vlucht door gewoontegebaar

Michael Jackson heeft gisteren zijn privereis door vier Afrikaanse landen afgebroken en is vanuit Tanzania hals over kop naar Londen gevlogen. Misverstanden met de bevolking en slechte publiciteit brachten de Amerikaanse popster hiertoe. In krantencommentaren in Ivoorkust werd de 33-jarige Jackson ervan beschuldigd de bevolking van het land te hebben beledigd door aanhoudend met zijn vingers aan zijn neus te zitten - hij zou daarmee hebben aangegeven dat hij het niet lekker vond ruiken in Ivoorkust. Volgens een van Jacksons begeleiders gaat het echter om een verlegenheidsgebaar, dat de popster maar niet kan afleren.

Vanuit Ivoorkust, waar hij en passant zaterdag op een gouden troon gekroond werd tot erekoning van de Sanwis, vloog Jackson naar Tanzania. Bij zijn aankomst daar werd hij, volgens de Amerikaanse ambassade, door de minister van buitenlandse zaken Ahmed Hassan Diria welkom geheten en kreeg hij van diens kleindochters bloemen.

Een plaatselijke krant, die zich baseerde op verklaringen van ooggetuigen, gaf evenwel een compleet andere voorstelling van zaken. Jackson zou, met dichtgeknepen neus, naar een gereedstaande auto gesneld zijn en zijn gezicht verstopt hebben achter een zakdoek. Diria moest achter Jackson aanrennen om zichzelf voor te stellen.

Manager Edward Ngewe van Hotel Kilimanjaro, waar Jackson overnachtte, liet weten dat de popzanger van zijn trip naar het noorden van Tanzania heeft afgezien omdat hij niet in een klein vliegtuigje wilde vliegen. Voor de rest zou Jackson, volgens Ngewe, een plezierige gast zijn geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden