Elizabeth II redt schatten uit brandend Windsor

WINDSOR (Reuter, AP) - Een felle brand in het Britse koninklijke kasteel Windsor heeft gisteren voor miljoenen gulden schade veroorzaakt. Koniging Elizabeth II en andere leden van de koninklijke familie hielpen te redden wat er nog te redden viel van een van 's werelds grootste kunstcollecties.

Prins Andrew zei tegen de toegestroomde pers dat hij en zijn moeder vele kostbaarheden uit het brandende kasteel hadden weten te redden, maar dat er een onbekend aantal kunstwerken waterschade had opgelopen of was verbrand. De oorzaak van de brand in Windsor, ongeveer dertig kilometer ten westen van Londen, was vannacht nog onbekend. De politie zei een terroristische aanslag zeer onwaarschijnlijk te achten. Het vuur ontstond in een kelder en concentreerde zich rond de kapel, die niet toegankelijk is voor het publiek. Nadat de brandweer in de loop van de middag het vuur meester leek te zijn, sloegen in de avond de vlammen weer uit het dak.

Het paleis is in de elfde eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar en is vele malen uitgebreid. In het kasteel bevinden zich schilderijen van Holbein, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Canaletto. Er zijn ook belangrijke collecties meubels, porselein en wandkleden en tekeningen van Leonardo da Vinci.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden