Elitekinderen scoren beter

Alleen basisscholen die geen enkel achterstandskind hebben, scoren in Den Haag hoger dan het landelijk gemiddelde voor dat type school. Alle andere scholen scoren in Den Haag juist lager dan vergelijkbare scholen. De categorie scholen waar maximaal 25 procent van de kinderen allochtoon is, scoort het slechtst. Dat blijkt uit de resultaten van de Haagse citotoetsen.

redactie onderwijs

Na Rotterdam en Amsterdam publiceert nu ook Den Haag de resultaten, van zowel openbare als bijzondere basisscholen, van de citotoets die in februari in groep 8 is afgenomen. De scores op scholen met veel achterstandskinderen verschillen in Den Haag flink. Dat komt, denkt de gemeente, doordat de ene school wel alle kinderen van groep 8 de toets liet doen -ook kinderen die pas kort in Nederland zijn- en de andere niet. Dat beïnvloedt het totaalresultaat van een school gunstig.

Op achterstandsscholen in de Haagse binnenstad liggen de scores lager dan op vergelijkbare scholen in de buitenwijken, blijkt ook uit de cijfers. Het verschil kan oplopen tot ,,ruim een schoolsoort', wat wil zeggen dat een achterstandsschool in een Haagse buitenwijk bijvoorbeeld een score haalt waarbij een mavo-advies past (532 punten), terwijl een vergelijkbare school in de binnenstad scores haalt waarbij een vbo-advies past (527 punten).

Het gemiddelde van alle Haagse basisscholen ligt op 529,8. Dat is 4,4 punt minder dan het landelijk gemiddelde (534,2). Bij taal en rekenen had het gemiddelde Nederlandse kind 69 procent van de toetsvragen goed, maar scoorde het gemiddelde Haagse kind 62 resp. 63 procent.

Scholen zonder enig achterstandskind doen het in Den Haag beter dan de gemiddelde school met dat publiek. De totaalscore bij de toets ligt er 3,3 punt hoger dan landelijk (539,9 versus 536,6), maar vooral het rekenen gaat op zulke scholen in Den Haag beter.

Een dergelijk Haags kind heeft 80 van de 100 sommen goed, tegen 73 landelijk gemiddeld. Maar de groep scholen waar minimaal driekwart van de kinderen geen enkele achterstand heeft, doet het in Den Haag al slechter dan landelijk gemiddeld. Voor zowel taal als rekenen hebben de kinderen daar 68 van de 100 vragen goed, tegen 72 gemiddeld.

Het grootste verschil tussen het 'Haagse' en het 'landelijke' gemiddelde is te zien bij scholen waar maximaal 25 procent van de kinderen allochtoon is. Die scoren gemiddeld 528,4. Het landelijk gemiddelde ligt 4,2 punt hoger. Per vak zijn de verschillen flink: 61 en 60 procent goede antwoorden bij taal en rekenen (landelijk: beide 67), 62 en 59 procent goede antwoorden bij informatieverwerking en wereldoriëntatie (landelijk 69 en 67 procent).

De hoogste Haagse schoolscores zijn te vinden bij Schoolvereniging Wolters (542,7), de Duinoordschool (541,0) en de Haagse schoolvereniging (539,0). De laagste bij de Yunus Emreschool (521,2), de Koningin Beatrixschool (524,8) en bij de vier scholen van het schoolbestuur De Zwerm (525,1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden