Elite in Davos kan niet om populisme heen

Wereldtop | Dinsdag start in het Zwitserse Davos de top van leiders en denkers. De onvrede onder burgers vraagt om een antwoord.

RENSKE HEDDEMA

Het motto van het 47ste World Economic Forum (WEF) dat aanstaande dinsdag in Davos van start gaat, klinkt meer als een oproep. Verantwoord leiderschap is niet genoeg, leiders moeten luisteren naar burgers en klanten en ingaan op hun wensen. Responsible and responsive leadership heet dat in WEF-kringen en het is urgenter dan ooit, meent voorzitter Klaus Schwab.

Hij roept wereldleiders op tot voortdurende interactie met de mensen die hun vertrouwen in hen gesteld hebben. Het WEF laat komende week ook alle deelnemers hun handtekening zetten onder de belofte dat ze duurzame groei als leidraad voor hun handelen nemen.

Ondertussen waart de geest van Brexit en Trump rond in Davos. En dat is iets heel anders dan de veelgeroemde spirit of Davos, die staatshoofden, ondernemers, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en geestelijk leiders vier dagen lang bijeenbrengt in de meest exclusieve besloten vergadering ter wereld. Nu verdeelheid en negativisme overheersen, is het de vraag of de optimistische geest van Davos die stemming kan verjagen.

De 78-jarige Schwab bedacht 45 jaar geleden zijn multi-stakeholdermodel: een onderneming is verantwoording schuldig aan investeerders, aan medewerkers en aan de samenleving. Opkomend populisme in het Westen toont aan dat veel mensen zich juist níet gehoord voelen. Misschien is het WEF daarom dit jaar ambitieuzer dan ooit.

Donald Trump is er niet bij, de Britse premier Theresa May wel. Ook koningin Máxima en premier Rutte reizen met nog vier ministers af naar het zwaarbewaakte wintersportoord.

De grootste politieke delegatie komt uit China, met als kopstuk de Chinese president Xi Jinping, die het WEF dinsdag opent. Dat is niet toevallig. China nadert de VS in economische macht.

De honderden discussies die in Davos op het programma staan, lopen uiteen van puur economische thema's tot wat het betekent dat de topman of -vrouw van een bedrijf of een regeringsleider ook rentmeester is.

De hoofdthema's vormen samen een viertrapsraket. Nummer één blijft voor het WEF het versnellen van de economische groei. De huidige groei van gemiddeld zo'n 3 procent vindt Schwab niet genoeg. Daar los je de jeugdwerkloosheid, die in sommige landen nog torenhoog is, niet mee op. En dus blijven onvrede en het gevoel er niet bij te horen, broeien.

Daarom pleit het WEF dit jaar voor meer solidariteit met de verliezers op de wereldmarkt. Met mensen bijvoorbeeld die de snelle digitalisering in de industrie niet kunnen bijbenen. Vorig jaar publiceerde Schwab hierover het boek 'De vierde industriële revolutie'.

Veel van wat hij kortgeleden als sciencefiction afdeed - kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto's - is nu realiteit, aldus Schwab. Dat heeft een grote impact op de arbeidsmarkt. Om alles in goede banen te leiden is niets meer en niets minder dan een revolutie in het onderwijs nodig, meent hij.

Ten slotte moet internationale samenwerking op een nieuwe leest worden geschoeid. Baten moeten eerlijker worden verdeeld, maar houd markten vooral open, aldus de oprichter van het WEF.

En er wordt naar hem geluisterd; 'zijn' Davos is uitgegroeid tot een uiterst populaire én felbekritiseerde workshop voor ondernemers en politici.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden