Elisa voert hele gesprekken met de paarden tijdens het huifbedrijden

zorgwoning | reportage | In Lisse wordt een zorgwoning gebouwd waar meervoudig gehandicapten met een huifbedconstructie kunnen paardrijden. Ze bloeien helemaal op.

JENNY VELTHUYS

Nico Assendelft (56) pakt zijn mobiele telefoon om een filmpje te laten zien. In beeld verschijnt een mevrouw in een rolstoel. "Kijk, hier ziet mevrouw Jacobs er nog uit als zo'n typisch vrouwtje met de ziekte van Parkinson." In het volgende shot is ze aan het huifbedrijden. Ze wordt rondgereden op een bed dat over de ruggen van twee pony's is gespannen. Ze lacht met wijd open mond, haar ogen staan levendig. "Heel ander gezicht, he!", zegt Assendelft.

Nico en zijn vrouw Yvonne (56) willen in hun woonplaats Lisse een zorgwoning voor zes meervoudig gehandicapte jongvolwassenen opzetten. De gemeente keurde dat plan onlangs goed, met toestemming om op het terrein te gaan huifbedrijden. Paarden zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het gevoel van welzijn van de bewoners.

Zelf heeft het echtpaar Assendelft een meervoudig gehandicapte pleegdochter van zeventien. Elisa kan niet praten en zit in een rolstoel. Toen ze vier jaar oud was, ontdekten haar pleegouders het huifbedrijden, een soort paardrijden voor mensen die niet zelfstandig op een paard kunnen zitten.

Een huifbedwagen is een stalen constructie waarin twee getrainde pony's lopen. Over hun ruggen is een zeil gespannen. Yvonne: "Je hobbelt eigenlijk tussen twee paarden in. Als je dat ziet denk je: dat kan niet lekker wezen. Maar Elisa bloeide helemaal op. Ze kan niet praten, maar op haar manier voert ze hele gesprekken met die paarden."

Volgens Yvonne komt dat doordat paarden een sterk ontwikkelde intuïtie hebben. "Mensen als Elisa kunnen zich niet verbaal uitdrukken, ze zitten letterlijk in hun hoofd gevangen. Een paard communiceert op gevoelsniveau. Dat is voor Elisa een verademing."

Daarnaast schijnt de beweging in de huifbedwagen gezond te zijn voor mensen die zelf weinig kunnen bewegen. Die werkt tegen constipatie, maar helpt bijvoorbeeld ook bij vastzittend slijm, zegt het echtpaar Assendelft.

Sinds twee jaar is Nico, voorheen werkzaam als projectleider in de bouw, stapje voor stapje bezig met het ontwikkelen van een eigen zorgcomplex met huifbedrijden. "Elisa is in de loop der jaren fysiek best achteruitgegaan. Ze heeft inmiddels ook epilepsie. Dan wil je geen uren in de auto zitten. Bovendien ga je nadenken over het moment dat je kind uit huis gaat. Ze heeft 24/7 zorg nodig. We zijn bang zijn dat ze in een grote instelling ondersneeuwt."

Samen met vrienden die zelf een meervoudig gehandicapte zoon hebben, richtten Yvonne en Nico twee stichtingen op. Ze hebben een stuk land van 3,5 hectare in de Lissese Rooversbroekpolder gekocht.

Nico legt de plattegrond van het terrein op tafel. "Kijk, hier komt de zorgwoning, iedereen heeft een eigen kamer. Voor de zorg worden professionals aangetrokken. En hier..." - hij wijst op het midden van de kaart - "hier komt het huifbedrijden."

Verschillende instellingen in de Bollenstreek hebben inmiddels interesse betoond in het huifbedrijden. Ook de gemeente Lisse staat achter de plannen. In oktober werden de omwonenden geïnformeerd. De financiering van het plan ramen ze op een kleine 2 miljoen euro.

Nico: "We hopen geld bij de bank te kunnen lenen, verder moeten we het hebben van crowdfunding en sponsoring. Ik ben inmiddels met enkele partijen in gesprek."

Zelf heeft het echtpaar zo'n 20.000 euro in het project gestoken. Dat geld is vooral in de nodige haalbaarheidsonderzoeken gaan zitten. "Als het allemaal niet doorgaat, zijn we dat geld gewoon kwijt", zegt Nico. "Maar daar geloof ik niet in."

Later: "Stiekem steken we best onze nek uit. Maar als we het voor elkaar krijgen, hebben we iets geweldigs staan. Dan zijn we uniek in de streek, dat weet ik zeker."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden