Elfstedenkoorts op z'n zomers

Tocht der Tochten voortaan in vier dagen te bevaren

FLIP VAN DOORN

Met de officiële opening van de Noordelijke Elfstedenroute, morgen in het Friese Alde Leie, is de Tocht der Tochten nu ook in zijn geheel bevaarbaar. Een investering van 28,3 miljoen euro was nodig om de obstakels voor motorjachten uit de weg te ruimen en een ronde langs de elf Friese steden mogelijk te maken. Wie dat wil, kan in een dag of vier de hele tocht volbrengen.

In het Friese Merengebied hebben grotere schepen vrijwel overal ongehinderde doorvaart. Alleen al in het stadje IJlst gaat de brug 20.000 keer per jaar open om plezierjachten door te laten die op weg zijn tussen Sneek en de watersportgebieden bij Sloten, Hindeloopen en Stavoren. Minder vanzelfsprekend was de passage van Franeker naar Dokkum. Net als voor de schaatsers een lastig stuk, de Hel van het Noorden. Vanaf deze week is ook dat deel van de Elfstedenroute bevaarbaar.

Net als op vele afleveringen van de Elfstedentocht, heeft Friesland hier lang op moeten wachten. Sinds het ontvouwen van de eerste plannen in 1997 is er al heel wat water door de Bonke gestroomd, maar nu kunnen schepen uit de zogeheten DM-klasse erdoor. "Dat wil zeggen dat de vaarwegen zijn uitgebaggerd tot een minimale diepte van 1 meter 30 en dat de bruggen een doorvaarthoogte van minimaal 2 meter 40 hebben", vertelt aannemer Jelle Coen Bijlsma.

Zijn bedrijf voerde de meeste werkzaamheden uit. "Sommige vaarten waren smal en ondiep, er lagen een paar waterkeringen in de weg. We hebben in totaal veertien bruggen verhoogd, twee nieuwe sluizen gebouwd, vaarwegen verbreed en verdiept, aanlegvoorzieningen aangebracht, zo'n 44 kilometer walbeschoeiing geplaatst. Bovendien zijn drie nieuwe natuurgebieden ontstaan, omdat we versnipperde terreinen van Staatsbosbeheer via waterpartijen aan elkaar konden verbinden. Zo komt er meer ruimte voor weidevogels en lepelaars."

En zo varen plezierjachten nu moeiteloos van Berlikum naar het befaamde bruggetje bij Bartlehiem. Morgen is het daar feest en laait de Elfstedenkoorts weer even op. Een stoet schepen vaart in een dag van de nieuwe sluis bij Wier naar de finish op de Bonke bij Leeuwarden. Er zijn rondvaarten voor belangstellenden vanuit Alde Leie, Aldtsjerk en Burdaard.

Bevaarbare waterwegen zijn nog geen heilig ijs, maar de Tocht der Tochten kan ten minste gevaren worden. In afwachting van de dag dat al dat water bevriest en de schaatsen weer onder kunnen. Friesland hoopt hiermee meer toeristen te trekken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden