'Elfjarigen screenen op zwangerschap kwam niet bij ons op'

Beeld uit een promotiefilmpje van de school. Beeld
Beeld uit een promotiefilmpje van de school.

Het inloopuur voor ouders op de Groningse basisschool De Heerdstee werd gisteren niet drukker bezocht dan normaal, zegt directeur Wim Moes. De acht ouders die langskwamen wonden zich op over de media-aandacht voor de school. En ze klaagden dat hun wijk Beijum als achterstandswijk werd neergezet.

De aanleiding van de persbelangstelling voor de school kwam volgens Moes amper aan de orde.

Op 22 maart beviel een twaalfjarige leerlinge van De Heerdstee tijdens een schooluitstapje van een dochtertje. "Onwerkelijk", noemt Moes de gebeurtenis.

De opmerkelijke bevalling kwam pas deze week naar buiten toen De Heerdstee de leerlingen een brief meegaf waarin kort en zakelijk werd meegedeeld dat een meisje de week daarvoor moeder was geworden. "We konden het in het begin stil houden. Klasgenoten hadden alleen gezien dat het meisje vanwege erge buikkrampen achterbleef tijdens de excursie, en later in een ambulance werd afgevoerd. Maar na een paar dagen kwamen er toch vragen uit de klas: Hoe is het met haar? Moet ze geopereerd worden? Gaat ze dood?"

De school pleegde ruggespraak met de alleenstaande vader van het meisje over de inhoud van de brief. Er gaan hardnekkige geruchten dat hij de verwekker van de baby zou zijn. Moes: "Maar zolang er niets vaststaat houden wij alles open en kiezen een neutrale benadering, zonder te speculeren.''

Over hoe het met de twaalfjarige gaat, wil Moes niet veel kwijt. Uit piëteit en om het politieonderzoek dat is ingesteld niet te verstoren. "Er is contact met haar gelegd, meer kan ik niet zeggen." De directeur maakt wel duidelijk dat de school zich op de vlakte houdt bij het reageren. "De reactie dat je elk nieuw leven moet vieren, past ons in dit geval niet. Uitingen van verdriet of vreugde zijn niet aan ons."

Verdrietig vindt Moes het, dat het jongere broertje uit het gezin moest onderduiken. De school begeleidde het kind uit voorzorg al van en naar huis, maar wist niet te voorkomen dat journalisten het jochie en zijn vader op de vrije woensdagmiddag benaderden.

De Heerdstee schatte in dat de gebeurtenis tot heftige reacties zou kunnen leiden bij ouders. Moes: "Er zouden onverwerkte verledens boven kunnen komen." De vaste verpleegkundige van de GGD stond paraat voor mentale opvang. "Maar ik geloof niet dat ze het druk heeft", zegt Moes.

Hoe dat kan? "We hebben veel geïnvesteerd in de gemeenschap die we met elkaar willen zijn. We hebben bijvoorbeeld cursussen voor ouders over opvoeden of omgaan met seksualiteit. Er is hier weinig onrust en veel vertrouwen." Berichten op Twitter dat de hele school zou weten dat de bewuste scholiere in verwachting was slaan volgens hem nergens op: "Iedereen was totaal verrast."

Leerkrachten voelen zich niet schuldig dat ze niets in de gaten hebben gehad. "Zelfs als we terugkijken, waren er geen signalen. Als meester of juf let je op je kinderen. Op blauwe plekken. Of ze zonder eten op school komen. Maar elf-, twaalfjarigen screenen op ­zwangerschap, dat kwam niet bij ons op. En dat gaan we ook niet doen, kan ik je vertellen."

Moeder en baby gaan naar een pleeggezin. Moes weet niet of de leerlinge nog terugkeert op school. Op De Heerdstee hebben de gebeurtenissen hun normale loop hernomen. "De kinderen zijn al lang weer bezig met lezen en schrijven, techniek, verkeer, of hun dode konijn. Er gaan ook oma's dood, daar moeten we ook bij stilstaan. De hele dag blijven hangen in zo'n verhaal, ach, wat schiet je daarmee op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden