COLUMN

Elfie Tromp is de misthoorn van de linkse haat bij BNNVARA

Sylvain Ephimenco

In verstikkende tijden waar te vaak dood, verderf en haatzaaien de boventoon voeren, zoek je soms naarstig naar zuurstofbelletjes. 

Gisteren las ik in regionaal dagblad de Stentor een reportage bij de familie van de jonge Nedermarokkaan Soufyan uit Urk. Na een ruzie met een andere adolescent uit Urk werd zijn huis door tientallen jonge Urkers belaagd en zijn moeder mishandeld. De zaak leek te gaan escaleren. Maar in de Stentor viel te lezen hoe door buurtbewoners en andere Urkers de moeder van Soufyan onder de bloemen werd bedolven. Het gezin is al een kwart eeuw Urker. De vader, Saïd, is als visser door en door Urker. Tegen de Stentor relativeerde hij het incident met wat olie op de Urker golven: “Onder Marokkanen zitten ook klootzakken, sorry dat ik het zeg. Urkers zijn goede mensen, maar er zitten een paar tussen die verkeerde dingen doen.”

Ik las dit uitgerekend de dag na die afschuwelijke aanslag (49 doden) tegen twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, gepleegd door een extreem-rechtse terrorist. Toen kwam ook het bericht dat twee mannen in Amsterdam waren aangehouden in verband met de moslimterroristische aanslagen in Parijs in 2015 (130 doden). Hoeveel bloemenvelden zouden voor al die onschuldige doden uit Nieuw-Zeeland en Parijs nodig zijn eer we weer tot rust komen? Maar giftige boeketten distels met brandnetels werd het gisteren. De massamoord in Nieuw-Zeeland werd door Nasrdin Dchar (Gouden Kalf voor zijn rol in de film ‘Rabat’ in 2011) met twee Nederlandse politici geassocieerd. In een tweet die zich als een geradicaliseerde fluim laat lezen, schreef hij: ‘De rechts-extremist die dit heeft gedaan staat voor nota bene (sic) dezelfde ideologie als politici zoals Wilders en Baudet’. Ach, die Wilders die toch al levenslang heeft tussen zijn bodyguards kan dit er toch wel bij hebben. En misschien ook de rellen in Urk.

De extreem-linkse columnist Elfie Tromp, die door BNN-Vara wordt gefaciliteerd, deed op Radio 1 donderdag haar onwelriekende verhaal waartegen de Urker burgemeester Van Maren aangifte bij de politie heeft gedaan. Niet alleen is volgens haar Wilders de enige echt schuldige aan de rellen in Urk, maar die ziekelijke Urkers moeten zo snel mogelijk sterven, liefst door te verdrinken: “Welkom in Urk, waar de kleingeestigheid hand-in-hand gaat met de inteelt (...) Het dorp heeft zelfs zijn eigen afwijking, de ziekte van Buchem. Inteelt, je wordt er nooit slimmer van, maar wel racistischer.” Maar de pointe, in drek en haat gedrenkt, komt nog, want Tromp begroet vol enthousiasme de stijging van de zeespiegel: “Sommige stukken zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft moeten ze de dijken maar vast doorsteken bij Urk.” 

Ik heb die Tromp eens met een van die hysterische ‘tricoteuses’ vergeleken, die ooit vooraan bij de guillotine zaten te brullen. Maar het is misschien anders: Elfie Tromp is de doodgewone misthoorn van de linkse haat bij de publieke omroep BNN-Vara.

Lees ook:

Politie verricht vier arrestaties op Urk, OM onderzoekt strafbaarheid Radio 1-column

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bekijken of een column over Urk die is uitgesproken op NPO Radio 1 strafbaar is. Volgens een woordvoerster ligt de prioriteit evenwel bij het bewaren van de rust en orde op Urk.

Het is tijd voor ‘Urk’, de film (based on a true story)

Geachte filmstudio, ik wil u hierbij graag het idee voor een filmscript aanbieden. Het gaat om een verhaal dat is geënt op de actualiteit en dat hoogst urgent is. De titel luidt ‘Urk’.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden