Elfenfeest bij Kasteel de Haar

Vindingrijke creaties omlijst door middeleeuwse muziek, dat kun je verwachten op de tiende editie van Elf Fantasy Fair. (Trouw) Beeld
Vindingrijke creaties omlijst door middeleeuwse muziek, dat kun je verwachten op de tiende editie van Elf Fantasy Fair. (Trouw)

Duizenden mensen kruipen dagelijks in de virtuele rol van dwergen, jonkvrouwen en ridders in onlinegames als Witch of Worldcraft. Maar ook verzamelen liefhebbers van Elf Fantasy zich in het ’gewone leven’ om zich uit te dossen als vampiers, Gollums, elfen en heksen. Dit jaar bestaat de Elf Fantasy Fair tien jaar en het feest wordt, zoals gewoonlijk, gevierd in en rond Kasteel de Haar bij Haarzuilens. Volgens Stefan Struik, directeur en oprichter, zijn er weinig festivals waar bezoekers zelf zo in het evenement opgaan als op deze Fantasy Fair. „Ruim twee derde van de 25.000 bezoekers verkleedt zich in de meest fantasievolle creaties. Dat spreekt tot de verbeelding. De harmonieuze, bijna hippie-achtige sfeer doet de rest.”

In de VS en Engeland worden er pogingen ondernomen om de Elf Fantasy Fair te evenaren, weet Struik. „Maar daar blijft de verbeeldingskracht van zowel de organisatie als de bezoeker vaak steken in het zoveelste ridderkostuum en de zoveelste elfjes outfit.” Hoewel Struik al jarenlang intensief betrokken is bij de organisatie en hij al honderden creaties voorbij heeft zien gaan, raakt hij nog steeds onder de indruk van de creativiteit van de bezoekers. „Twee mensen waren verkleed als gevallen engelen. Ze hadden een verhaal hadden gemaakt dat hun engelenvleugels bij hun rug waren afgehakt, zodat je alleen nog een paar bloederige stompen op hun rug zag. Twee andere bezoekers beeldden een soort felgroene reuzeninsecten uit, compleet met enorme vliegenogen en prachtige vleugels. Ze droegen zelfs een verborgen iPod en boxjes, waarmee ze vreemde krekelgeluiden maakten.” Zelf gaat Struik ook verkleed, als een 18de-eeuwse scheepskapitein, als een lid van de 18de-eeuwse bourgeoisie en als een 19de-eeuwse huzaar. „En de leukste: als Romeinse consul met een speciaal gemaakte toga.”

De Fair heeft inmiddels verschillende acteurs uit science fiction- en fantasyfilms en televisieseries op bezoek gehad, zoals Andy Serkis (Gollum) en James Marsters (Spike uit Buffy). Optredende artiesten komen al lang niet meer alleen uit Nederland. „We hebben muziekgroepen uit Duitsland (Heidenlürm), Bulgarije (Irfan), en Tsjechië (Cain da Breth), middeleeuwse boogschutters uit Nederland, Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Polen en Star Wars Stormtroopers uit België, Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland.”

Het evenement is niet alleen een groot verkleedfeest, er staan ook verschillende workshops gepland, bijvoorbeeld middeleeuwse zang, het maken van een film, meditatief penseelschilderen en een workshop elfenschrift.

24 en 25 april, Elf Fantasy Fair, Kasteel de Haar in Haarzuilens. Meer informatie: http://haarzuilens.elffantasyfair.com/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden