Elf jaar modderen, en nu ligt de rekentoets in de de afvalbak

De rekentoets gaat verdwijnen. Beeld Eva Hilhorst
De rekentoets gaat verdwijnen.Beeld Eva Hilhorst

Een beetje regeerakkoord staat bol van de voornemens om nieuw beleid te introduceren. Maar hier en daar moeten bestaande regelingen eraan geloven. Zo betekenen de plannen van de nieuwe coalitie het voortijdige einde van de rekentoets voor middelbare scholieren.

Petra Vissers

Elf jaar is hij geworden. Een achtstegroeper, zou je kunnen zeggen. Klaar voor de middelbare. Voor die veel te grote rugzak, iets te lange ledematen en onbegrijpelijke vlinders in zijn buik. Bijna volwassen, want vanaf 2020 had de toets voor alle scholieren moeten meetellen op het eindexamen. Maar het nieuwe kabinet draagt de rekentoets ten grave. Er komt een ‘alternatief’, aldus het regeerakkoord.

Project definitief mislukt

Na elf jaar aanmodderen en bakkeleien hakt Rutte III de knoop door: project definitief mislukt. In 2006 ontkiemde de gedachte voor een rekentoets in het voortgezet onderwijs. Meer dan de helft van de eerstejaars pabostudenten bleek slechter te rekenen dan een goede leerling in groep 8, hogescholen en universiteiten klaagden over de rekenvaardigheden van aanstaande verpleegkundigen en ingenieurs.

De analyse: kinderen die aan het eind van de basisschool prima kunnen rekenen, raken die vaardigheid kwijt in het voortgezet onderwijs. Dus werd in 2009 de rekentoets aangekondigd. In 2013 zouden alle scholieren die aan het einde van de middelbare school moeten maken. Onvoldoende? Gezakt.

Te slordig of te talig

Maar de blozende baby werd al snel een dreinende peuter aan de rokken van opeenvolgende onderwijsministers. Volgens toetsdeskundigen waren de vragen slordig, te talig of toetsten die niet wat de bedoeling was. Ook wiskundedocenten uitten kritiek; op het gebruik van rekenmachines, de software, de voorbereidingstijd. Leerlingen haalden dramatische cijfers.

De Tweede Kamer schrok zich meermaals een ongeluk en de rekentoets werd uitgesteld en afgezwakt. Een ziekelijk kind. Leerlingen moesten de toets wel maken, maar het cijfer deed er niet toe. In 2015 telde het rekencijfer voor het eerst mee. Maar alleen voor vwo’ers en een vijf was genoeg om te slagen.

Alternatief

Aan een alternatief wordt sinds begin dit jaar gewerkt. Het regeer¬akkoord bevestigt dat dit er echt komt. In die zin trekt Rutte III de stekker uit een toch al stervende patiënt.

Straks moeten leerlingen waarschijnlijk in bijvoorbeeld het eindexamen biologie of scheikunde opdrachten maken die specifiek hun rekenvaardigheid testen, zegt wiskundeleraar Swier Garst van de Nederlandse vereniging van wiskundeleraren.

Al met al heeft het ministerie van onderwijs tussen 2012 en 2017 rond de 30 miljoen euro uitgegeven aan de rekentoets in het voortgezet onderwijs en mbo, liet het gisteren op verzoek weten. Dat geld ging naar het College voor Toetsen en Examens, Cito en DUO voor het ontwikkelen, verspreiden en openbaar maken van de toets. Daarnaast ontvingen scholen 500 miljoen euro voor de verbetering van het taal- en rekenonderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden