Elf doden, grote schade door aardbeving Umbrië

ASSISI (Reuter, AFP) - Bij een aardbeving in de Italiaanse regio Umbrië zijn gisteren zeker elf mensen omgekomen. Meer dan honderd inwoners in de omgeving van Perugia raakten gewond, duizenden werden dakloos. Veel kunstschatten werden zwaar beschadigd, waaronder de middeleeuwse kathedralen van Foligno, Bevagna en Fabriano, en de beroemde basilieken de San Rufino en de San Francesco in Assisi.

Hele dorpen werden verwoest door de aardschokken met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag bij Foligno, ongeveer zestig kilometer ten zuidoosten van Perugia. In Macerata moest onder chaotische omstandigheden een ziekenhuis worden geëvacueerd.

Een deel van het gewelf van de aan de kerkvader Franciscus gewijde basiliek in Assisi stortte in, terwijl een aantal van de wereldberoemde dertiende-eeuwse fresco's van de schilders Cimabue en Giotto zware schade opliepen.

De Franciscusbasiliek stamt uit het jaar 1228. De eerste steen werd gelegd op 17 juli, de dag nadat Franciscus heilig werd verklaard. In 1230, toen het lichaam van de heilige naar de crypte werd overgebracht, was de benedenkerk vrijwel klaar. Daarna duurde het nog 23 jaar voordat de imposante, gotische bovenkerk voltooid werd. Daar in de bovenkerk bevinden zich de nu beschadigde fresco's van Giotto (waarschijnlijk twee uit de reeks van 28 muurschilderingen die het leven van Franciscus van Assisi uitbeelden) en Cimabue ('Kruisiging' in het linker transept).

Voor zover gisteren bekend was, zijn de benedenkerk (waar zich nog meer werken van Giotto en Cimabue bevinden, onder meer Cimabue's 'Madonna') en de crypte, waar jaarlijks duizenden bedevaartgangers heen reizen, onbeschadigd gebleven.

De directeur van het Louvre, Pierre Rosenberg, noemde gisteravond de schade die de aardschokken teweeg hebben gebracht “een ramp voor het werelderfgoed”. Hij zegde namens het Louvre alle steun toe aan zijn Italiaanse collega's bij de redding van de kunstwerken.

Na een bezoek aan de basiliek reageerde de hoofdconservator voor het culturele erfgoed in de regio Umbrië voorzichtig optimistisch. Met name de schade aan de door Giotto en zijn leerlingen gemaakte fresco's (1296-1304) lijkt mee te vallen.

Het waren twee aardschokken die Umbrië binnen 24 uur opschrikten. De eerste vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. De tweede en zwaarste (5,6 op de schaal van Richter) volgde gistermiddag.

Op het moment van de schok stond de burgemeester van Assisi, Giorgio Bartolini, vergezeld van een paar andere overheidsfunctionarissen en enkele journalisten, net in de bovenkerk de schade van de eerste beving op te nemen. Zij raakten korte tijd opgesloten en moesten door reddingswerkers worden bevrijd. Een fotograaf, die op het moment van de aardschok foto's maakte van de fresco's van Giotto, zei dat plotseling alles voor hem verdween.

Bij de gedeeltelijke instorting van het gewelf van de Franciscusbasiliek kwamen twee mensen om. Volgens de burgemeester van Assisi zijn de twee omgekomen personen monniken, die werden bedolven onder het puin. De eerste aardbeving in Umbrië, even na half drie vrijdagochtend, kostte aan zeker drie mensen het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden