ELF claimt valse bommeldingen

ROTTERDAM - Een vestiging van McDonald's aan de Coolsingel in Rotterdam is gistermiddag ontruimd na een valse bommelding. Kort erna werd een man aangehouden die zich verdacht gedroeg.

“De volgende bommelding is bijna zeker echt”, schreef het Earth Liberation Front (ELF) gisteren in een bij het persbureau ANP bezorgde brief. Het ELF eiste er eerdere bommeldingen bij McDonald's in op. Maar nadat het restaurant en het nabijgelegen postkantoor na de Rotterdamse melding waren ontruimd, bleek het ook dit keer vals alarm.

Een woordvoerder van de politie kan nog niet zeggen of de melding van gisteren te maken heeft met de eerdere bommeldingen bij de fastfoodketen. Het ELF eist de bommeldingen op bij McDonald's-filialen bij Waardenburg, Zeist, Best en in Den Haag en Groningen. ELF deed de meldingen “om duidelijk te maken dat het nu maar eens echt afgelopen moet zijn met de vuile praktijken van McDonald's”, staat in de claimbrief. De actiegroep houdt de hamburgerketen mede verantwoordelijk voor “de vernietiging van het tropisch regenwoud”.

Het ELF laat al jaren van zich horen. De groepering prikte in 1993 bij een garage in Voorschoten en in een straat in Leiden 248 banden lek. Dat gebeurde opnieuw in 1996.

In 1994 claimde Earth Liberation Front Nederland de sabotage aan machines die de natuur zouden vernietigen.

Een jaar later richtten leden van ELF bij een Shellstation in Amsterdam vernielingen aan. In 1996 ging bij het hoofdkantoor van BASF in Arnhem een echte bom af. ELF eiste de aanslag op in een brief gericht aan het Amsterdamse actieblad Ravage.

Ook waren er aanslagen bij de Credit Lyonnais Bank en de Banque Paribas. Een huiszoeking bij Ravage leverde de politie geen aanknopingspunten op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden