Elektrosmog verstoort kompas van trekkende roodborstjes

Europese roodborstjes raken massaal de weg kwijt door elektromagnetische golven afkomstig van verschillende elektrische apparaten.

Al lange tijd werd er gedacht dat het natuurlijke geomagnetisch kompas van vogels, dat zij gebruiken tijdens hun migratie in de lente en herfst, verstoord zou worden door elektrische apparatuur.

Uit onderzoek van de Duitse Olderburg Universiteit, onder leiding van Henrik Mouritsen, blijkt nu dat roodborstjes vooral afgeleid worden door golven van tussen de twee kilohertz en vijf megahertz, vergelijkbaar met de bandbreedte van een AM-radiostation. Mouritsen stelt dat deze breedbandruis voor de mens te vergelijken is met het geluid van een rockconcert. Deze elektro-'smog' legt het gehele sensorische systeem van het roodborstje plat. De Duitse studie verschijnt vandaag in wetenschapsblad Nature.

Drie jaar lang deed Mouritsen onderzoek naar de manier waarop roodborstjes reageren op de elektromagnetische golven. Trekvogels oriënteren zich veelal op de zogeheten magnetische velden van de aarde om zo te bepalen waar zij heen moeten vliegen. Ook weten zij de weg door de stand van de zon en de sterren.

Aanvankelijk werd gedacht dat vooral mobiele telefoons en hoogspanningsmasten voor een storing zouden zorgen. Dit blijkt dus niet zo te zijn omdat telefoons een hogere frequentie en hoogspanningsmasten een lagere frequentie uitzenden, die door de vogels niet wordt opgepikt.

De onderzoeker zette de roodborstjes tijdens het trekseizoen in een klein kooitje met krasgevoelig papier. Die kooitjes werden in een houten hut geplaatst. Roodborstjes hebben tijdens de trekperiodes de natuurlijke neiging weg te vliegen, dus begonnen de vogels omhoog te springen. Maar omdat hun geomagnetische kompas verstoord was, gingen zij alle kanten op. Totdat de hutten afgeschermd werden met aluminium platen. Daarna vlogen de beestjes weer in de juiste richting omdat het aluminium, volgens Mouritsen, de elektromagnetische ruis blokkeerde. Sandra Bats

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden