Elektronisch Patiëntendossier is van de baan

null Beeld anp
Beeld anp

Een doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt er definitief niet. Er was te weinig belangstelling voor het project vanuit huisartsen, huisartsenposten en apothekers, stelt stichting Nictiz, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ict van het project.

Door de magere belangstelling was de financiële basis te mager. Voor 2012 zou het project voor de uitwisseling van patiëntengegevens 10 miljoen euro kosten. Als de artsen en apothekers 7,2 miljoen aan inkomsten zouden garanderen, was dat voldoende om te beginnen. Maar er kwam slechts 5,6 miljoen aan toezeggingen binnen, aldus Nictiz.

Volgens een woordvoerder heeft het besluit ook grote consequenties voor Nictiz zelf. Waarschijnlijk verliest meer dan de helft van de ongeveer 100 personeelsleden hun baan.

Het Elektronisch Patiëntendossier is dit voorjaar getorpedeerd door de Eerste Kamer, nadat er ongeveer 300 miljoen euro in de voorbereiding was gestopt. Bedoeling was medische informatie van patiënten digitaal uit te wisselen. De veiligheid van patiënten zou hiermee vergroot worden. De Eerste Kamer oordeelde echter dat de privacy van de patiënt in de plannen niet goed genoeg kon worden gegarandeerd.

Organisaties van artsen, huisartsenposten en apothekers probeerden vervolgens toch een soort doorstart te maken. Die is nu van de baan. Een van de initiatiefnemers KNMP, de koepelorganisatie van apothekers, hoopt dat de Tweede Kamer met een oplossing komt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden