Elektronisch huisdier tamagotchi heeft in Hongkong ook al eigen begraafplaats

HONGKONG - Gouden tijden breken aan voor jeugdpsychologen, als je de kranten in Hongkong mag geloven. De jeugd van Hongkong wordt massaal overmand door angst en rouw en heeft dringend bijstand nodig. Het ministerie van onderwijs overweegt een noodhulp-telefoonlijn.

De psychose heeft niets te maken met de overdracht van het nu nog Britse Hongkong aan China, op 1 juli. Het is erger. De dood waart rond. Dagelijks sterven tienduizenden tamagotchi's door verwaarlozing. Tamagotchi's zijn computerspelletjes, ter grootte van een plat ei. In Nederland zijn ze inmiddels ook al aardig populair. Op een schermpje in de tamagotchi zie je bijvoorbeeld een kip, of een dolfijn, afhankelijk van het soort tamagotchi. Het toont ook hoe oud hij is (één dag is een tamagotchi-jaar) en hoe het met hem gaat. Tamagotchi's moeten namelijk constant worden verzorgd. Met behulp van knoppen kun je ze voeren, in bed leggen, of een klap verkopen als ze stout zijn. Maar niet te hard, want dan sterven ze.

Dood gaan ze toch, na maximaal honderd 'jaar'. Dan moet je ze weer tot leven wekken. Oud worden ze praktisch nooit, want ze sterven snel. Nu helemaal: sinds twee weken is het op alle scholen verboden voor tamagotchi's. Leerlingen zaten constant met hun speeltjes te frutten, in plaats van op te letten. Maar Sheng (10) en Fanny (12) zitten niet zo met het schoolverbod. Fanny's dinosaurus is al vijf, vertelt ze. “Op die leeftijd kunnen ze wel wat hebben.” Sheng, bezitter van een dino en een kip, is zelfs opgelucht. Hij heeft zijn zeurpieten weggelegd en kijkt niet meer naar ze om. “Mijn vader speelt er nu de hele tijd mee.”

Hun onderwijzeres Rebecca vertelt dat leerlingen het wel uit hun hoofd laten om hun tamagotchi (kosten: 25 à 50 gulden) mee te nemen. “Ik neem ze subiet in beslag. Leerlingen moeten wel heel zoet zijn om 'm terug te krijgen.”

De Hongkongse kranten schrijven zorgelijk over de 'gekte', die eerst in Japan toesloeg en na Hongkong nu ook al Thailand bespringt. Maar hoe gek is Hongkong? Oordeel zelf. Een Hongkongse boeddhistische organisatie heeft op het Internet een 'begraafplaats' ingericht voor tamagotchi's. Een Hongkongse fabrikant komt met een triade-tamagotchi (triaden zijn Chinese mafia-organisaties), die tijdig zijn alcohol, sigaretten, messen en pistolen moet krijgen.

Een briefschrijfster roept ouders op, hun kinderen liever een 'echt' huisdier te geven. Een ander repliceert dat maar weinigen in het overvolle Hongkong genoeg woonruimte hebben. “Wie kan zich een huisdier veroorloven?” Naast krappe behuizing bestaat nog een verklaring voor het succes van de tamagotchi. Hongkongers zijn te druk met geld verdienen en daarom schepen ze hun kinderen af met zo'n digitale nep-knuffel. Zulke ouders zouden zelf een tamagotchi moeten nemen in plaats van een kind, meent een commentator.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden