Elektronica en improvisaties Grootschalige combinaties van Nicholas Collins ambitieus

Herhaling: Rotterdam, De Unie, 14/4. Collins Duo: Amsterdam, Frascati, 10/4; en Utrecht, Utrechtse School, 13/4. De cd's '100 ... ' en 'It was a Dark and Stormy Night' verscheen op het label Trace Elements (bij Steim, Amsterdam).

Opzienbarend waren beide solostukken niet. Liever had ik hem gehoord met andere musici, zoals op cd '100 of the World's Most Beautiful Melodies'. Daarop kreeg hij weerwerk van bekende improvisatoren als John Zorn, George Lewis en Elliott Sharp.

Interessanter en veel ambitieuzer waren het groepswerk 'It was a dark and stormy night' en het strijkkwartet 'Broken Light'. Collins baseerde zich voor dit stuk op muziek van drie Italiaanse barokcomponisten: Corelli, Locatelli en Torelli.

Fragmenten uit hun muziek worden echter zodanig tegen- en over elkaar geplaatst, dat er nieuwe muziek ontstaat, ontdaan ook van elke verwijzing naar barok. Wat elke uitvoering uniek maakt, is de confrontatie met een scratchende cd-speler, die de muziek niet alleen in ander perspectief plaatst, maar de strijkers ook laat improviseren.

'It was a dark and stormy night', voor twee vocalisten en nonet, was veel ludieker: een soort hoorspel, waarin twee mannen, de Amerikaan David Moss en de Nederlander Jaap Blonk, een complexe, tweetalige dialoog hielden over 'kunst'. Strijkers, blazers, gitaar en elektronica fungeerden in het begin als strikte begeleiders, maar kwamen uiteindelijk uit op de melodie van de Peruaanse fanfare uit 'Tobabo Fonio'.

Het leukst waren de 'stemmetjes' die Moss en Blonk neerzetten. In het begin wist de Amerikaanse stemkunstenaar meer variatie in zijn stem aan te brengen dan zijn Nederlandse collega. Pas later in een chaotische improvisatie, wist Blonk hem te evenaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden