Elektroden in hersenen bij dwangstoornis vergoed

(TROUW)

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft gisteren besloten dat 'deep brain stimulation' voortaan ook wordt vergoed voor mensen met zeer ernstige dwangstoornissen. De behandelingen, waarbij elektroden diep in de hersenen worden geplaatst, worden onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering. Voorwaarde is wel dat patiënten een zorgvuldige indicatiestelling krijgen en behandeld worden in gespecialiseerde centra, schrijft CVZ in een rapport.

Met elektrische stimulatie kunnen in de hersenen heel lokaal symptomen van ziektebeelden worden onderdrukt. Bij deze behandelvorm worden tijdens een operatie diep in de hersenen elektroden geplaatst. Die zijn onderhuids aangesloten op een soort pacemaker, die op zijn beurt elektrische impulsen kan afgeven om bepaalde specifieke hersengebieden te beïnvloeden. Dat gebeurt al bij onder meer Parkinsonpatiënten, om trillingen en depressieve gevoelens te beperken.

Straks kunnen ook mensen met dwangneuroses op deze manier worden behandeld. Maar alleen wanneer medicatie en cognitieve gedragstherapie niet aanslaan.

In de richtlijnen van CVZ staat dat het moet gaan om mensen die al meer dan vijf jaar last hebben van hardnekkige dwanggedachten of dwanghandelingen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die maar blijven controleren of zij het fornuis hebben uitgezet omdat zij zich er maar niet van kunnen overtuigen dat ze het gas hebben uitgezet.

Tot nu toe moesten patiënten met zulke aandoeningen een behandeling met deep brain stimulation zelf betalen. Maar volgens CVZ is er nu voldoende bewijs dat die effect heeft, waardoor zorgverzekeraars deze moeten vergoeden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden