Elektrische verf kan het huis verwarmen

Kachels en radiatoren kunnen binnenkort het huis uit. Franse ingenieurs hebben een verf ontwikkeld die genoeg warmte afgeeft om ook bij vorst de binnentemperatuur behaaglijk te houden. En dat tegen lagere kosten. Volgens de makers kan deze muurverwarming zo'n dertig procent energie besparen.

ROB ZEEMAN

Aanbrengen kan gewoon met een kwast of roller. Twee elektrodes en een 12-volts transformator zorgen voor aansluiting op het lichtnet. Daarmee zet je de verf onder stroom. Door de stroom loopt de temperatuur van de verf op tot 20 graden Celsius. Dat is genoeg om een kamer warm te houden. Er kan ook een thermostaat op, zodat de temperatuur te regelen is.

De prijs van een kilo verf is ongeveer 500 gulden. Daarmee kan vier vierkante meter muur worden bedekt. Dat lijkt weinig, maar de warmte die zo'n oppervlak afgeeft is gelijk aan die van vier straalkachels van 1500 watt. Bij dat soort kachels gaat veel energie verloren omdat de gloeidraden niet alleen warmte verspreiden, maar ook licht. De verf licht niet op, zodat alle energie in warmte wordt omgezet.

Tin en antimoon zijn de belangrijkste bestanddelen van de nieuwe verf. Die stoffen zorgen voor een goede stroomgeleiding. Om te voorkomen dat je bij het aanraken van een geverfde muur een stroomstoot krijgt, zijn er ook talk- en mica-deeltjes toegevoegd. Kleurstoffen zitten er niet in, om de werking optimaal te houden. Daarom is de verf maar in één kleur verkrijgbaar: grijs. Maar dat is geen probleem, want er kan gewoon een laag andere verf overheen. Of behang. Zelfs tegels schijnen genoeg warmte door te laten.

Door het lage voltage zijn accu's en zonnecellen ook als energiebron te gebruiken. Dat maakt de verf zeer geschikt voor boten en caravans, waar kachels erg veel ruimte innemen.

Op dit moment is de elektrische verf van Renaudin nog niet thuis te gebruiken. Het Centre scientifique et technique du bâtiment, de instelling die in Frankrijk de veiligheidsnormen voor gebouwen vaststelt, heeft nog geen norm voor verfverwarming. Dus is toepassing in de bouw nog niet toegestaan. Voor andere landen in Europa geldt hetzelfde probleem.

Uit Zuid-Korea zou er zeven miljoen voor het patent geboden zijn, maar daar gaat Renaudin niet op in. Het bedrijf verkoopt ook gewone verf en is financieel niet afhankelijk van haar uitvinding. Het Franse energiebedrijf ziet er wel brood in, dat is de nieuwe warmtebron nu aan het testen, dus zal over niet al te lange tijd de kachel wel door verf vervangen worden.

Maar zelfs als dat niet gebeurt blijven er voldoende toepassingen over. Het Franse leger gaat er houten tanks mee verven om de vijand te misleiden. Door de warmte die ze afgeven zijn deze dummy-tanks zelfs met infraroodapparatuur niet van echt te onderscheiden. Ook vanuit de lucht- en ruimtevaart is er veel belangstelling. De verf is namelijk een prima middel om ijsafzetting op vliegtuigvleugels en satellieten tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden