Elektrische stoel maakt comeback in Verenigde Staten

In de elektrische stoel 'Old Sparky' zijn tussen 1924 en 1964 361 gevangen gedood. Sparky staat in het Texas Prison Museum in Huntsville. Beeld afp
In de elektrische stoel 'Old Sparky' zijn tussen 1924 en 1964 361 gevangen gedood. Sparky staat in het Texas Prison Museum in Huntsville.Beeld afp

De Amerikaanse staat Tennessee gaat doodvonnissen weer voltrekken met de elektrische stoel als de middelen om een dodelijke injectie te geven niet voorhanden zijn. Ook in het noordelijker gelegen Wyoming wordt nagedacht over alternatieve doodstraffen. Daar overweegt de staat het vuurpeloton weer in te voeren.

Redactie

De eerste handtekeningen voor verandering in Tennessee zijn al gezet. Gisteren ondertekende de Republikeinse gouverneur Bill Haslam een wet die het mogelijk maakt de elektrische stoel nieuw leven in te blazen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Tennessee stemden in april al met grote meerderheden voor het voorstel.

Tennessee is de eerste Amerikaanse staat die de elektrische stoel als enige optie aanbiedt aan terdoodveroordeelden, weet Richard Dieter van het Death Penalty Information Center in Washington. Hij verwacht dat executiebesluiten juridisch zullen worden aangevochten, omdat het gaat om wrede en ongebruikelijke straffen.

Maar zulke wrede en ongebruikelijke straffen moeten toch humaan voltrokken worden, vinden ze in Amerika. Dat lukte de laatste paar keer niet. De dodelijke injectie de terdoodveroordeelde in slechts een paar minuten om het leven moest brengen, faalde. Zo stierf de 38-jarige Clayton Lockett vorige maand pas na 44 minuten aan een hartstilstand. Dennis McGuire (53) bleef in februari minutenlang naar adem happen nadat hij de injectie toegediend had gekregen.

Europese boycot
Allemaal het gevolg van een teruglopende voorraad van dodelijke cocktails geleverd door Europese leveranciers. Sinds de Europeanen principieel weigeren mee te werken aan de doodstraf, moeten de staten zelf met oplossingen komen. Sommigen experimenteerden zelf met dodelijke mengsels - het geval bij Lockett en McGuire- , maar nu grijpen ze dus liever terug naar straffen uit het verleden. "Zo'n vuurpeloton klinkt als het Wilde Westen, maar is waarschijnlijk de meest humane manier om iemand te doden", zei politicus Paul Ray onlangs nog in Utah.

Rays uitspraak komt na flink wat kritiek op de dodelijke injectie. Een paar weken geleden sprak hoogleraar William Schabas van de Middlesex University op Trouw.nl nog over 'geklungel van amateurwetenschappers'. "Artsen mogen volgens de medische richtlijnen ook niet meewerken aan de doodstraf. De mensen die de dodelijke cocktails samenstellen zijn daarom niet medisch onderlegd. Ze zullen vast een medisch boek hebben opengeslagen, maar verstand van zaken hebben ze niet. Het gaat hier echt om amateurwetenschappers."

Het Amerikaanse hooggerechtshof stak gisteren op het laatste moment een stokje voor een geplande executie in Missouri. Het hof gaf geen toelichting op zijn besluit, maar verwees de zaak van Russell Bucklew terug naar een lagere rechtbank.

De laatste keer dat er een executie werd uitgevoerd door middel van de elektrische stoel was in 2007. Toen werd de 45-jarige Daryl Holton om het leven gbracht. Hij had zelf gekozen voor de elektrische stoel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden