'Elektrische auto is allerminst duurzaam'

Een elektrische auto 'tankt' brandstof. Beeld epa
Een elektrische auto 'tankt' brandstof.Beeld epa

De productie van de batterijen voor elektrische auto's gaat gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en nadelige milieu-effecten. Als wordt gesproken over de kosten en baten van de elektrische auto, moet daarom verder worden gekeken dan alleen naar de uitstoot. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een maandag gepubliceerd rapport.

SOMO erkent dat elektrische auto's grote milieuvoordelen hebben ten opzichte van reguliere auto's. "Als de benodigde elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, is de uitstoot van CO2 significant minder.''
Maar er zijn ook negatieve milieu-effecten die meestal niet worden meegewogen. De productie van lithium bijvoorbeeld, nodig voor de batterijen, gaat gepaard met het vrijkomen van chemicaliën in het lokale ecosysteem, schrijft SOMO.

Ook zorgt de productie van lithium voor sociale onrust. In Bolivia bijvoorbeeld, waar de inspanningen om een industrie voor lithiumwinning op te zetten nu al op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau voor oplopende spanningen zorgen. Er zijn al felle protesten geweest tegen mogelijke exploitatie door buitenlandse mijnbouwbedrijven en de betrekkingen tussen Bolivia en Chili staan in toenemende mate onder druk vanwege de ambitie van beide landen om de koppositie in deze opkomende markt naar zich toe te trekken.

SOMO heeft zich ook verdiept in de arbeidsomstandigheden bij de producenten van batterijen in China. Een van die producenten is berucht om zijn arbeidsintensieve ondernemingsmodel. Uit gesprekken met werknemers blijkt dat er sprake is van excessieve arbeidstijden, gedwongen overwerk en het weren van vakbonden. Het bedrijf overtreedt ook arbeidsregels door systematisch sollicitanten af te wijzen die zijn besmet met het hepatitis B-virus.

De productieketen van batterijen voor elektrische auto's zou streng gecontroleerd moeten worden om ervoor te zorgen dat aanvaardbare arbeidsomstandigheden, het naleven van de mensenrechten en bescherming van het milieu gewaarborgd zijn. Alleen dan kan de elektrische auto worden aangemerkt als een duurzaam product, concludeert SOMO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden