Elektriciteitsbedrijven wensen einde aan groei warmtekrachtkoppeling

Van onze redactie economie DEN HAAG - De Samenwerkende elektriciteitsproduktiebedrijven (Sep) willen minder gaan betalen voor de elektriciteit die wordt aangeleverd door de industrie.

Directeur Ketting van de Sep kondigt dit aan in een vraaggesprek met FNV Magazine. Volgens Ketting kampt Nederland momenteel met een dreigend overschot aan elektriciteit. Dat komt vooral door het grote succes van de milieuvriendelijke warmte-krachtinstallaties (WKK). Deze installaties leveren bedrijven zowel warmte als elektriciteit. De elektriciteit die de bedrijven zelf niet nodig hebben, wordt tegen een vergoeding doorverkocht aan de Sep.

Die vergoeding moet nu omlaag, zegt Ketting. “Heel extreem gesteld: als je voldoende vermogen hebt, kun je voor iedereen die er nog bij komt, voor het vermogen nul cent vergoeding geven. Je hebt het niet nodig. Zo gaat het ook in de marktsector. Een produkt dat niet nodig is, heeft geen waarde.”

Ketting maakt in het interview duidelijk dat hij de explosieve groei van het aantal WKK-installaties wil beperken. In februari had de Sep met de distributiebedrijven, die het contact onderhouden met de WKK-bedrijven, al een afspraak gemaakt om tot 1 oktober geen nieuwe installaties te bouwen. Binnenkort wordt bekend wat er na afloop van dit moratorium gaat gebeuren.

'Subsidie niet meer nodig'

Kettings voornemen om de groei van warmte-krachtkoppeling te beperken, is niet onomstreden, omdat de installaties uit milieu-oogpunt veel voordelen hebben. Om deze reden heeft de overheid de bouw van WKK-installaties de afgelopen jaren gesubsidieerd. Ketting zegt te verwachten dat die subsidieregeling volgend jaar niet meer nodig is.

De bedrijven die zelf hun energie opwekken, kunnen bovendien een deel van hun elektriciteitsrekening ontlopen, door tijdens piekuren hun eigen installaties te gebruiken. Op basis van het gebruik in piekuren bepaalt de Sep namelijk een deel van de stroomrekening van bedrijven. De vaste kosten van de centrales zijn er echter niet minder om. Ketting wil dit handigheidje onmogelijk maken door vaste vergoedingen te vragen voor een aantal vaste kosten die de elektriciteitsbedrijven hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden